Cink je jedan od malobrojnih minerala koji se u organizmu čovjeka nalazi u tragovima. Izuzetno je važan za prevenciju prehlada i hroničnih infekcija, normalan rad organizma, njegov rast i razvoj.

Savršen je antioksidans, pomaže zarastanju rana i sprečava uvećanje prostate. Otklanja impotenciju, a kod steriliteta utiče na stvaranje testosterona. Bitan je i za rast i razvoj novorođenčadi.

Pomaže u oporavku ćelija, regulira rad štitaste žlijezde koja kontrolira metabolizam, a predstavlja ključni element u svakom procesu gubljenja suvišnih kilograma. Održava vitalnim naša čula mirisa i ukusa i kosu čini sjajnijom, prenosi Avaz.

Cink treba uzimati u zimskim mjesecima i to neprekidno šest do osam sedmica, savjetuju stručnjaci. Iskustva su pokazala da na nivou sluzokože grla i nosa stvara barijeru koja sprečava viruse gripa da prodru dalje u organizam.

Ukoliko se ne unosi u dovoljnim količinama može da dođe do pada imuniteta, mentalne letargije, sporog zarastanja rana, sklonosti ka infekcijama, opadanja kose, smanjenja broja spermatozoida, kao i slabljenja seksualnog nagona.

Cinka najviše ima u koštunjavom voću, posebno u bademima, pasulju, siru i pšeničnim klicama. Nalazi se i u zrnima žitarica, špinatu, boraniji, grašku, jajima, mlijeku, sjemenu bundeve i pivskom kvascu.

KOMENTARI:
Loading...