28.7 C
Bosanska Krupa
Četvrtak | 11. Augusta 2022.

Ruzmarin odličan za probavu i bolju koncentraciju

Ruzmarin je ljekovita i začinska biljka. Raste u obliku grma te naraste i do tri metra u visinu. Ima uske listove koji daju ugodan miris i odličan su začin brojnim mediteranskim jelima. Njegova ljekovitost poznata je od davnina, posebno u mediteranskom području.

Pomaže kod problema s probavom

Ruzmarinov čaj koristi se kod probavnih tegoba (nadutosti, usporene probave), reumatskih tegoba, problema sa žuči. Ruzmarin podstiče izlučivanje mokraće i dobro djeluje na jetra. Efikasan je protiv bakterija (Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia) i gljivica (Candida).

Za bolju koncentraciju

Ruzmarinovo ulje služi za proširenje vena, cirkulaciju, “podiže” pritisak te omogućava bolju koncentraciju i pamćenje. Posebno je efikasan u poboljšanju funkcije jetara i žučne kese, što doprinosi poboljšanju opšteg stanja cijelog organizma.

Za otklanjanje navedenih bolesti pije se čaj od ruzmarina, dnevno dvije šolje. Poznato je da blagotvorno utiče na mozak, što su pokazala i neka istraživanja, međutim, to je samo jedna u nizu njegovih pozitivnih karakteristika.

Smanjuje rizik od zloćudnih bolesti, na  primjer od raka kože te jača imunitet.

Svježi ili sušeni ruzmarin?

Kada god je to moguće, birajte svježi ruzmarin umjesto sušenog jer je bogatiji okusom i aromom. Prije samog kuhanja, ruzmarin isperite pod mlazom vode i tapkajući osušite. U većini recepata potrebne su iglice ružmarina koje možete jednostavnim potezom ruke odstraniti s grančice. Ali, isto tako i cijelu grančicu možete dodati supama i mesnim jelima, bilo pri kuhanju ili dekoraciji.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci