Testovi potencijalno revolucionarne terapije protiv raka pokazali su “izvanredne” rezultate kod pacijenata, otkrili su naučnici.

Istraživanje je otkrilo kako su simptomi na više od 90 odsto pacijenata s teškim oblikom leukemije potpuno nestali. Četiri od pet pacijenata s nekom drugom vrstom raka krvi pozitivno je reagovalo na liječenje, a više od polovine više nije imalo nikakve simptome. Naučnik Stenli Ridel iz istraživačkog centra Fred Hučinson u Sijetlu rekao je da su testiranja bila provedena na pacijentima kojima je preostalo od dva do pet mjeseci života.

Rezultati bez presedana

“Ovo je izvanredna vijest”, kazao je Ridel i dodao kako su ovi rezultati na ovakvim pacijentima “bez presedana u medicini”. Tehnika liječenja uključuje uklanjanje imunoloških ćelija (T-stanice) kojima se doda “receptor” molekula usmjerenih na rak. Infuzijom se imunološke ćelije vraćaju u tijelo pacijenta. Kada se te molekule povežu s imunološkim ćelijama one smanjuju mogućnost raka da se zaštiti od prirodnog imunološkog sistema.

rak-slika

Ridel je kazao kako još uvijek ima puno posla te da se još ne zna koliko će dugo pacijenti ostati u remisiji. Nada se da će terapiju isprobati i na pacijentima koji boluju od raka sa solidnim tumorima.

Ridel je istraživanje proveo na oko 35 pacijenata s akutnom limfoblastičnom leukemijom (ALL). U postepenu remisiju ušlo je 94 posto pacijenata. To što se nalaze u remisiji ne znači da su izliječeni, jer se simptomi mogu vratiti, javlja Sky News.

Visok postotak pozitivnih reakcija pacijenata

U druga dva istraživanja koja su uključivala oko 40 pacijenata oboljelih od ne-Hočkinovog limfoma hronične limfocitne leukemije više od 80 posto pacijenata reagovalo je na tretman, dok je oko polovine pacijenata ostalo u potpunoj remisiji do 18 mjeseci, piše Independent. Specijalisti za rak ukazali su je potreban oprez kod ranih ispitivanja terapije T-stanicama. Kažu da ona nije djelovala kod svih pacijenata te da su kod nekih izazvane toksične popratne reakcije te da su umrli, prenosi Telegraf.

KOMENTARI:
Loading...