David Wong, profesor onkologije na Univeziteta Kalifornija kaže da je moguće detektirati tumor kada cirkulira u tjelesnim tekućinama poput sline. Testiranje sline 100 posto je tačno i jednostavno provesti, da bi se moglo provoditi i kod farmaceuta, ali i kod kuće, napominje on.

Trenutno se za detektiranje raka koristi testiranje krvi, ukoliko su liječnici već napravili biopsiju i izdvojili tumor, da bi saznali koji genetički potpis trebaju tražiti. Iako ta metoda može biti korištena kako bi se nadziralo širenje raka, ne može biti korištena za inicijalni test, te može pokazati lažno postojanje tumora, piše Telegraph.

Testovi sline, profesora Wanga, pokazale su da i smo kapljica sline posjeduje dovoljno podataka u davanju konačne dijagnoze, čim se tumor počne razvijati. Test je jednostavan i relativno jeftin. Košta oko 40 KM.

Za sada još mora proći sve razine kliničkog testiranja kod pacijenata s rakom pluća te se odobravanje za stavljanje na tržište u SAD-u očekuje u sljedeće dvije godine. U Evropi bi mogao biti u prodaji krajem decenije.

– Ako u krvi ili slini kruži potpis tumora, test će ga otkriti. Treba nam i manje od jedne kapi sline i test je gotov u svega 10 minuta. Može se napraviti u liječničkoj ordinaciji dok čekate pregled, rekao je Wong u Washingtonu, na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak nauke.

– Važno je rano otkriće. A pacijenti ga mogu napraviti i kod kuće ili kod stomatologa ili farmaceuta, pojasnio je Wong

KOMENTARI:
Loading...