Pušenje drastično povećava rizik za 17 vrsta raka, moždani i srčani udar, upozoravaju istraživači.

Istraživanje u SAD-u otkrilo je kako pušenje može promijeniti više od 7.000 gena. Mijenjanje aktivnosti tih gena može doprinijeti razvoju niza bolesti, objavljeno je u znanstvenom časopisu Circulation: Cardiovascular Genetics. Kod velikog broja gena su ove promjene konačne, ali ipak u nekim slučajevima oštećenja mogu nestati pet godina nakon prestanka pušenja. U istraživanju je sudjelovalo 16.000 ispitanika, od kojih su neki i praćeni više od 30 godina.

Brojna oboljenja

Pušenje je štetna navika koja uzrokuje brojna oboljenja i propadanje tijela. Navika koju trebate izbaciti iz života. Cigareta sadrži više od 4.000 različitih hemijskih sastojaka duhanskog dima štetnih za zdravlje, među kojima su najopasniji nikotin, katran i ugljenmonoksid. S oko 3.000 oboljelih godišnje, Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu u Evropi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća. Približno 90 posto oboljelih su aktivni i pasivni pušači, pokazuju statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva. Osim najčešćeg oblika raka, raka pluća, pušači imaju povećan rizik za dobivanje čak 17 različitih vrsta raka – rak crijeva, određeni oblici leukemije, želuca, mjehura, mokraćnih putova, grkljana, nosa, jetre, bubrega, gušterače, vrata maternice, dojke, usne šupljine, ždrijela, jednjaka i jezika. Pušenje značajno povećava opasnost od srčanog i moždanog udara. Ako imate djecu, imajte na umu da izlaganje duhanskom dimu prvih 18 mjeseci djetetova života povećava rizik obolijevanja dišnih puteva i do 60 posto, a također je pušenje roditelja odgovorno za 20-40 posto upala srednjeg uha u njihove djece i za dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine života.

Lagan san

Imajući u vidu štetnosti pušenja i svjesno izlaganje povećanom riziku za obolijevanje od raka, pametna odluka bi bila smanjiti unošenje duhanskog dima ili, što je najbolje, potpuno prestati pušiti te tako ne samo poboljšati zdravlje nego i finansije. Nikotin koji se nalazi u cigaretama je prirodni stimulans, koji utječe na živčani sistem i slabi sposobnost dubokog sna, zbog čega pušači imaju “lagan san”, lako se bude i manje spavaju, što je štetno za cijeli organizam. Ako su vam dlanovi i stopala uglavnom hladni i teško ih je zagrijati, uzroke potražite u vašoj navici. Nikotin i katran u cigaretama sužavaju krvne žile i kapilare, što otežava protok krvi i ona slabije dolazi do krajnjih tačaka, stopala i dlanova.

KOMENTARI:
Loading...