25.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 8 Jula, 2020

Provjerite svoje zdravlje: Sistematski pregled za 60 sekundi

Samo 60 sekundi dovoljno je da uz pomoć nekoliko brzih i lakih kućnih samopregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam. Proučite vaše dnevne rutine i napravite kratak i djelotvoran sistematski pregled.

Pogledajte svoje oči

Beonjača može štošta otkriti o vašem zdravlju. Ona bi trebala biti čisto bijele boje. Crvenilo u očima prouzrokuju sitni krvni kapilari koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi, ali beonjača može postati i žućkasta.

Uradite test tako da sedam dana za redom na dnevnom svjetlu posmatrate beonjaču. Ako se boja iste mijenja uzrok može biti nenaspavanost, iritacija, alergije ili napor, ali ako ona ostaje nepromijenjena potražite pomoć ljekara.

Pogledajte svoju četku za kosu

Opadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promjena u organizmu. Ako na četki poslije češljanja primijetite mnogo više dlaka od uobičajenog, detaljno očistite četku i kod slijedećeg češljanja prebrojite vlasi.

Izgubite li oko 100 dlaka dnevno, to je normalno, ali ako broj prelazi 200 ili ako vam kosa otpada u pramenovima, vrijeme je da se posavjetujete s ljekarom.

Ispušite nos

Normalno disanje kroz nos opisuje i normalno stanje sluznice nosa. Ali i najmanja promjena u organizmu to stanje može poremetiti. Ispušite nos u bijelu papirnu maramicu. Ako ne ispušete ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako ispušete vidnu tečnu sluz, najvjerovatnije je riječ o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

Pogledajte svoje nokte

Zdrav nokat je čvrst, bistar i providan. Bilo kakva promjena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i pogledajte ima li na njemu nekih značajnih promjena.

Bjelkaste mrlje mogu značiti manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu ukazivati na gljivičnu infekciju. Primijetite li takvu ili sličnu promjenu, budite oprezni i pratite promjene. Ako se situacija pogoršava ili mijenja, a ne nestaje, potražite pomoć stručnjaka.

Pogledajte svoj konac za zube

Čišćenje zuba zubnim koncem važan je dio higijene usne šupljine. Ali takva rutina može biti pokazatelj nekih većih promjena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba.

Primijetite li krvarenje, ne morate se uznemirivati, jer to može biti pokazatelj osjetljivih desni ili manje infekcije koja se čišćenjem koncem može riješiti. Ali ako vaše desni nakon čišćenja ne prestaju krvariti, upitajte svog stomatologa za savjet.

Pogledajte svoj urin

Normalna boja urina trebala bi biti bistre svjetložute boje. Ali promjene u urinu mogu prouzrokovati brojni faktori kao što su hrana, piće, ali i neke zdravstvene tegobe. Za sve promjene boje i mirisa, obavezno idite ljekaru!

Pregledajte svoju kožu

Detaljno pregledajte kožu, i to od lica i vrata pa sve do stopala. Primijetite li na koži neke neobične promjene ili nove madeže, mrlje ili depigmentaciju potražite savjet ljekara.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Legendarni Pau Gasol u 40. godini dogovara povratak u Barcelonu

Španski košarkaš Pau Gasol pregovara o dvogodišnjem angažmanu sa španskim velikanom Barcelonom, prenose mediji te zemlje. Četrdesetogodišnji Gasol, koji je karijeru započeo u redovima katalonskog...

Protest medicinara u KS: Do daljnjeg su se povukli sa trijažnih punktova

Od jutros od 7.30 sati svi medicinari na području Kantona Sarajevo, pri kantonalnim zdravstvenim ustanovima - domovima zdravlja, povukli su se do daljnjeg sa...

Planski radovi i prekid u isporuci električne energije u Bosanskoj Krupi na dan 9. juli

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije BOSANSKA KRUPA dana 09.07.2020.   od...

U Bijeljini bačene bombe na porodičnu kuću

Dvije bombe bačene, jedna eksplodirala Na porodičnu kuću u Bijeljini, noćas su bačene dvije bombe, od kojih jedna nije eksplodirala.- Policijska stanica Bijeljina, noćas oko...

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar