Narodnih lijekova za prehladu i grlobolju ima zbilja mnogo, ali posebnost ovih nekoliko je da su prošli stroge kriterijume naučnih istraživanja.

Ruski napitak od hrena: U čašu tople vode dodajte kašiku rendanog svježeg hrena, kašičicu meda i  kašičicu mljevenih karanfilića. Promiješati. Polako ga pijuckajte i dalje miješajući da se hren ne slegne na dnu.

Čaj od slatkog korijena ili sladića: Slatki korijen ima anestetički učinak, on umiruje nadraženo grlo i suzbija kašalj. Aktivna materija u njemu je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera. Glicirizin ima brojne ljekovite efekte na tijelo, što čini sladić vrijednom biljkom za mnoga oboljenja.

Upotrebljavajte ga umjereno jer može povisiti krvni pritisak.

Za pripremu čaja prelije pola kašičice suhog korijena sladića sa 1,5 dl ključale vode, ostavite poklopljeno 5 minuta i zatim procijedite i pijte. Pijte maksimalno tri šoljice na dan do mjesec.

Sirup od luka protiv kašlja: Stavite šest nasjeckanih glavica žutog luka u posudu i dodajte pola šoljice meda. Kuhajte polako na laganoj vatri dva sata, a zatim procijedite.

KOMENTARI:
Loading...