Neke žene će vam priznati, a neke prešutjeti, ali gotovo sve žene zaziru od pranja prozora jer osim što može biti zamorno, ako ga dobro ne operemo, trud se na kraju čini uzaludan.

Da ne govorimo o pranju vrata i zidova. Kada obasja sunce sve neugodne mrlje na vratima, vjerojatno vam padne mrak na oči.

Vlažna krpa

No nemojte da vas tek takva neugodna iznenađenja trgnu da morate krenuti s čišćenjem. Reagirajte puno prije da se mrlje ne bi ukorijenile, a vi izgubili previše vremena u pokušaju otklanjanja. Kako biste olakšali pranje prozora, prvo sve sklonite s klupice, ako imate osjetljiv namještaj ispod prozora, prekrijte ga. Nakon toga prvo obrišite okvire, onda operite prozore i za kraj ostavite pranje klupica.

Sirće koristimo u kupaonici i kuhinji za njihovo čišćenje, ali možemo ga koristiti i za pranje prozora. Ono je odlično jer ima svojstvo vezivanja masnoće na sebe i pored toga – prirodno je! Za kućansku upotrebu najbolje je vinsko sirće.

Ako imate lakirane plastične ili drvene prozorske okvire, brišite ih vlažnom krpom bez previše trljanja kako ne biste oštetili lak. Ako imate okvire u boji, salmijakova voda (salmijak ili amonijev klorid ima široku primjenu, među ostalim, i u čišćenju) će ih dobro oprati, no valja biti oprezan kako se ne bi ogulila boja od prevelikog trljanja.

Pomiješajte dvije supene kašike salmijakove otopine sa pola litre mlake vode u maloj kanti. Obrišite okvire tom otopinom i zatim ih isperite čistom vodom. Ako ne prljate previše, okvire biste trebali prati minimalno dva puta godišnje.

Uklonite mrlje

No, ako imate jako zaprljane prozore, tada operite stakla sa nerazrijeđenim sirćetom, nakon toga ih istrljajte jednom polovicom luka i zatim isperite. Vodu i sirće ulijte u kantu. Mekom krpom ili spužvom operite stakla dok ne uklonite sve mrlje. Nakon toga uzmite kuhinjski ubrus koji ne ostavlja dlačice ili, još bolje, novinski papir i ispolirajte stakla dok ne nestanu sve mrlje.

KOMENTARI:
Loading...