Fermentirana hrana poput kiselih krastavaca ili kiselog kupusa prepuna je probiotika koji potiču zdravlje crijeva, pokazala su istraživanja.  Vitamin C se gubi tokom procesa kiseljenja, ali se zato mogu pojačati ostali hranjivi sastojci, poput vitamina B. Vitamini topljivi u mastima u povrću (poput vitamina A u mrkvi) ostat će sačuvani, a vlakna će ostati netaknuta.

Osim što hranu čuva od kvarenja, fermentacija također stvara probiotske bakterije kao nusprodukt postupka, koji su vrlo korisni za diverzifikaciju flore crijeva i poboljšanje zdravlja na brojne načine. Istraživanja pokazuju da probiotici mogu imati utjecaja na čišću kožu, bolje imunološko djelovanje, povećati zdravlje probavnog sustava i čak smanjiti depresiju.

Proces fermentacije potiče stvaranje dobrih bakterija i uklanjanje onih loših, zbog čega je i toliko rasprostranjena u mnogim tradicionalnim tehnikama pripreme hrane koje potječu još iz doba bez hladnjaka.

Ovo su samo neke od dobrobiti kiselih krastavaca

Jedna porcija kiselih krastavaca zadovoljava 1/4 preporučenog dnevnog unosa povrća za taj dan.

Ispijanje „kiselog soka“ može umiriti grčeve u mišićima

Samo 1/3 šalice tog soka potrebno je kako bi ono pozitivno utjecalo na bol u mišićima.

Bogati antioksidansima

Kiseli krastavci sadrže prirodne antioksidanse koji se nalaze u svježem voću i povrću, i dok kuhanje može razgraditi neke od tih hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, proces fermentacije zadržava njihov prehrambeni profil i antioksidacijsku snagu. Sok od kiselih krastavaca ima čak i veće količine antioksidansa C i E koji se bore protiv slobodnih radikala i poboljšavaju imunitet.

Kiseli krastavci mogu pomoći u borbi protiv raka slezene

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da je sadržaj probiotika u tradicionalnim japanskim kiselim krastavcima učinkovit u borbi protiv raka slezene kod miševa, što bi moglo dovesti do razvoja novih izlječenja raka kod čovjeka u budućnosti.

Dobri za smanjivanje šećera u krvi

Konzumiranje fermentirane hrane poput kiselih krastavaca uz vaš obrok može pomoći u smanjivanju razine šećera u krvi, pokazalo je istraživanje iz 2005. godine. Stoga dodavanje kiselih i fermentiranih namirnica obrocima može biti korisno za šećer u krvi, uključujući i ljude koji imaju dijabetes.

Sindrom „nemirnih nogu“

Sok od krastavaca tradicionalni je narodni lijek koji može pomoći u liječenju sindroma „nemirnih nogu“.

Visoka koncentracija elektrolita može igrati ulogu u smirivanju tih simptoma.

Probiotici su ključni

Probiotici su mikroorganizmi od kojih ljudi imaju mnogo koristi kada ih konzumiraju. Te korisne bakterije nude sve vrste zdravstvenih koristi, od bolje kože do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja, a fermentirana hrana poput kiselih krastavaca prepuna ih je. No, ipak, tajna je u tome što kiseli krastavci fermentirani u octu nemaju probiotičke učinke, tako da za maksimalne zdravstvene koristi treba koristiti kisele krastavce fermentirane u otopini soli i vode, piše Bustle.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...