Loš zadah nastaje iz više razloga, od pokvarenih zubi do problema s probavom. Često se pojavi i zbog onoga što jedemo ili pojačanog razmnožavanja bakterija u ustima. No, kako ga se riješiti?

Osim klasičnih pomagala – vodice za ispiranje usne šupljine, žvakaćih guma ili mentol bombona, postoje i određene namirnice koje brzo neutraliziraju neugodan miris i osvježavaju dah.

1. Kurkuma

Ovaj začin ima antibakterijska i protuupalna svojstva što ga čini idealnim u borbi protiv lošeg daha – uništava bakterije i smanjuje upalu desni. Od kurkume napravite čaj i pijuckajte ga uz povremeno grgljanje i mućkanje po ustima.

2. Soda bikarbona

Otopite čajnu žličicu soda bikarbone u šalici vode pa dodajte nekoliko kap do dvije eteričnog ulja paprene metvice. Tekućinom ispirite usta.

3. Ananas

Popijte sok od ananasa nakon začinjenog obroka jer će neutralizirati jak miris u ustima.

4. Jabuka

Jabuka, ili neko drugo hrskavo voće (npr. mrkva, celer), djeluje na zube kao prirodna četkica za zube. Žvakanjem se skidaju naslage na zubima odgovorne za neugodan miris.

5. Voda

Održavanje hidratacije usne šupljine djeluje gotovo čudesno na zaustavljanje stvaranja lošeg zadaha. Kada su usta suha, bakterije u njima se gomilaju, dok slina to zaustavlja. Na sličan način djeluje i voda. Sigurno ste primijetili da gotovo svatko ima neugodan zadah ujutro, nakon buđenja – usta se osuše, a bakterije razmnože.

6. Antiseptički začini

Cimet i klinčići imaju antiseptička svojstva koja pomažu u uništavanju bakterija. Stručnjaci savjetuju sisanje štapića cimeta ili grickanje klinčića. U oba slučaja će se iz začina osloboditi korisni sastojci koji osiguravaju svjež dah.

7. Klorofil

Klorofil se nalazi u peršinu, špinatu i ostalom zelenom povrću, a pomaže kod neutraliziranja neugodnih mirisa iz usta ili općenito iz cijelog tijela. Dovoljno je uzeti, recimo, grančicu peršina i žvakati je.

8. Paprena metvica

Ova biljka je najpoznatiji prirodni preparat protiv lošeg zadaha. Listovi svježe paprene metvice, osim što osvježavaju usnu šupljinu, pomažu i pravilnom radu probave, pišu 24 sata.

KOMENTARI:
Loading...