Prvi zubići obično izbijaju od šestog do osmog mjeseca, pa odmah po nicanju počnite sa čišćenjem. Pokvarene mliječne zube ne treba vaditi, već popraviti jer su oni čuvari prostora za postavku stalnih.

Prema mišljenju članova Svjetske asocijacije pedijatara, dijete bi trebalo odvesti kod zubara već nakon prvog rođendana. Što ranije počnete s pregledima, veće su šanse da preduprijedite eventualne probleme, jer mališani sa zdravim zubima lakše žvaću hranu, nauče razgovjetnije pričati i smijati se sa samopouzdanjem.

Prvi zubići obično izbijaju od šestog do osmog mjeseca, pa odmah po nicanju  počnite sa čišćenjem. Najbolje je ujutru i uveče zube obrisati čistom gazom. Četkicu za zube možete početi koristiti, ali tek poslije godinu.

U početku, dok dijete ne nauči samo držati četkicu, roditelj mu treba prati zubiće. Kako se bude osamostaljivalo, tako će i tu radnju početi samo obavljati. Neko vrijeme ga nadzirite dok ih pere, kako ne bi istisnulo previše paste ili je progutalo.

Kupite dječiju pastu koju je odobrilo i preporučilo udruženje stomatologa. Znajte da se paste s fluorom mogu koristi tek kada mališan navrši dvije godine. Do tog uzrasta za čišćenje zubića koristite vodu i četkicu s mehkim čekinjama.

Važno je znati da se karijes može javiti odmah nakon nicanja mliječnih zuba. On obično stvara puno nevolja djetetu koje osjeća bol pri jelu i piću, pa zbog toga može slabije napredovati.

Karijes kod beba i vrlo male djece najčešće je posljedica slatkih napitaka koji im se daju na cucli.

Što je dijete manje, to je teže obaviti mu bilo kakvu stomatološku intervenciju. Ipak, karijes se može ukloniti oštrim ručnim instrumentima, a potom zubić plombirati, a sve s ciljem da se zubi što duže zadrže.

I na kraju, preporuka roditeljima da pokvarene mliječne zube ne treba vaditi, već popraviti jer su oni čuvari prostora za postavku stalnih. Djeca kojoj se prerano izvade mliječni zubi gotovo u pravilu imaju nedovoljno razvijene vilice u kojima se ne mogu smjestiti svi stalni zubi.

Nikako NE

– podmićivati dijete kako biste otišli zubaru

– koristiti odlazak stomatologu kao kaznu

– dopustiti da dijete osjeti vašu uznemirenost zbog pregleda

– dopustiti da čuje “strašne” priče o odlasku ljekaru za zube

– koristiti riječi kao što su bol, igla, ubod ili bušenje

– lagati (samo “ukrasite” istinu)

Svakako DA

– pokušajte mu odlazak stomatologu učiniti ugodnim

– dopustite da samo uđe u ordinaciju

– pohvalite ga za hrabrost

– budite dobar uzor djetetu: redovno perite zube i idite na pregled

KOMENTARI:
Loading...