Nakon obilnih kiša koje su zahvatile većinu naše zemlje i izazvale poplave i u većim gradovima, mogli smo da vidimo potopljene ulice, automobile, pa čak i tržne centre, ali i ljude koji bosi hodaju kroz vodu.

Iako naizgled nema razloga za brigu jer su temperature visoke, voda kojom su mnogi gazili je zapravo miješavina feklanih i površinskih voda koja može dovesti i do pojave crijevnih zaraznih bolesti.

Osobama koje su provele mnogo vremena u zagađenoj vodi prijeti leptospiroza ili takozvana barska bolest. Simptomi leptospiroze su visoka temperatura, bolovi u slabinskom dijelu kičme, žutica i krvarenje očnih kapaka. Vrijeme inkubacije može biti od 10 do 15 dana, a najvažnije je da povreda na koži ne dođe u kontakt sa prljavom vodom.

Komarci vole vodu, a ovih dana ih ima i previše. Simptomi groznice Zapadnog Nila mogu se pojaviti od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Prvi simptomi su groznica, glavobolja, mučnina, povraćanje, otok limfnih žlijezda, pojava osipa na koži grudi, leđa ili stomaka. Jedan od 150 oboljelih ima tešku kliničku sliku sa znacima upale mozga ili kičmene moždane. Tada pored groznice i glavobolje, prvi simptomi su ukočenost vrata, dezorijentacija, koma, tremor, mišićna slabost i paraliza.

HAV je enterovirus koji se prenosi fekalno-oralnim putem (na primjer kontaminirana hrana), a izaziva akutnu vrstu hepatitisa, dok hronični ne postoji. Imuni sistem oboljele osobe stvara antitijela protiv hepatitisa A koja će zaštiti organizam. Simptomi žutice su žutilo kože i beonjača, blijeda boja stolice, tamna boja urina. Uz to može se javiti visoka temperatura, osjećaj hladnoće, bol u stomaku, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine i svrab.

Ako vas je uhvatio pljusak i primorani ste da hodate poplavljenim ulicama, nikako se ne dirajte rukama po licu i čim uđete u kuću pravac na tuširanje.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...