Najnovija istraživanja pokazala su kako popodnevni polusatni drijemež poboljšava memoriju mozga, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski list “The Guardian”, pozivajući se na podatke američke Nacionalne administracije za sigurnost na autoputevima, piše kako polusatni drijemež tokom dana podstiče pozitivno raspoloženje kao i fiziološku budnost organizma.

Prema istraživanju američke Nacionalne administracije, drijemež dug 26 minuta kod pilota poboljšava memoriju za 34 posto te budnost za više od 50 posto.

Istraživači tvrde kako je najbolje mjesto za drijemež ono na kojem se osoba može opustiti i raskomotiti – slobodan ured ili soba za sastanke, miran kutak u školi, klupa u parku kada to dozvoljavaju vremenske prilike i druga mjesta.

Polusatni popodnevni drijemež period je u kojem su oči zatvorene i zaštićene od spoljnog svjetla, a mozak nije utonuo u duboki san stoga je um prazan, navode stručnjaci.

U prvi pet minuta nakon buđenja mozak postaje svjestan okoline, ali nakon kratkog odmora, spreman je bolje funkcionisati.

Spavanje u popodnevnim satima je uobičajeno širom svijeta usljed nedovoljno sna noću, a glavni uzroci su naporan posao ili društveni život.

 

KOMENTARI:
Loading...