22.5 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 12 Jula, 2020

Pokretanje vašeg tijela jeste odličan način da se izbavite iz depresije

- Oglas -

Stručnjaci nisu sigurni zašto depresija dovodi do kognitivne disfunkcije, ali znaju da postoji određena veza. Kognitivna disfunkcija dovodi do osjećaja koji se najbolje može opisati kao “mozak u magli”, gdje pacijent osjeća manjak koncentracije, fokusa, i manjak memorije.

Depresija ima veliki uticaj na dio mozga koji je posvećen upravo memoriji. Problemi koji se razvijaju iz nedostatka pamćenja i problema u fokusiranju zbog depresije brojni su. Oni mogu dovesti do trenja u odnosima, da se oporavljate od depresije teže, pa čak i da uzrokuju fizičke povrede.

Jedan od načina da depresija utiče na mozak jeste i područje fokusa. Kada je umanjena vaša sposobnost da se fokusirate, stvari koje ste čuli ili pročitali nisu se pravilno sačuvale u vašoj “memorijskoj banci”. Tako, na primjer, ako je vaš supružnik tražio od vas da kupite neke stvari u radnji, može vam se desiti da zaboravite jedan ili više predmeta ili čak da se zaustavite u radnji ne sjećajući se toga šta treba da kupite. Iako ovaj nedostatak fokusa može izgledati kao rezultat nepažnje, depresija je glavni uzrok.

Patite li od depresije, na poslu se takođe može stvoriti niz problema. Problemi s pamćenjem i fokusom mogu dovesti do problema u završetku zadatka onako kako je ispravno.

Rezultirajući stres može napraviti veći izazov kada je u pitanju depresija.

Postoje načini na koje možete da se oslobodite od depresije i ponovo vratite u prvobitno, svježe stanje. Koristeći neke od prirodnih rješenja, “dobićete” svoj život nazad, prenosi B92.

Vježba je vjerovatno nešto što se najčešće preporučuje kao prirodni tretman za depresiju. Pokretanje vašeg tijela i to svakodnevno, jeste odličan način da se izbavite iz depresije, savjetuje Worldhealthinfo.

Možete uspješno povećati svoj nivo serotonina. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama, kao što su losos i zdrave masti poput kokosovog ulja, takođe su preporučljivi. Jedući hranu s proteinima takođe ćete povećati nivo serotonina. Na kraju smanjite količinu unosa kafe ili prestanite da konzumirate kofein.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar