Bez vode je život nemoguć i ova supstanca svakako je jedna od najvećih blagodati koje imamo. Ipak, postavlja se pitanje koliko je vode potrebno dnevno piti?

Poznato je da voda čini veliki dio tijela čovjeka, a u priloženoj vrlo zanimljivoj tabeli možete pogledati koliki je dnevni unos vode potreban u odnosu na vašu tjelesnu težinu.

Procjenjuje se da je po kilogramu tjelesne težine osobi potrebno da popije 30 mililitara vode dnevno. Na primjer, osoba koja je teška 50 kilograma treba unijeti 1,5 litar vode svakoga dana – što bi značilo punih 8 čaša vode.

Ali, treba imati u vidu da i hrana koju konzumiramo također sadrži vodu i otprilike 20% potrebne količine vode unesemo kroz različita jela tokom dana.

Zbog toga je i količina vode koju trebamo direktno unijeti u organizam nešto manja, pa u istom primjeru, osoba teška 50 kilograma treba dnevno unijeti 1,2 litra vode ili čest čaša po 0,2 dcl.Kako stvari stoje sa vašom težinom, možete pogledati u tabelama. Gornja tabela pokazuje koliko vode treba piti ako se računa i hrana, a donja je bez kalakulacije vode unesene u tijelo jedenjem.

KOMENTARI:
Loading...