Početak proljeća ujedno predstavlja i početak sezone mladog luka. Već sada se može naći u gotovo svim prodavnicama. Postoje činjenice koje možda niste znali o ovoj vrlo korisnoj biljci.

Zeleni dio mladog luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje, piše portal 24sata.hr.

Zašto je dobro jesti ga svaki dan?

Štiti srce – pun je antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid – štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti – vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava holesterol – posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava razinu lošeg holesterola u krvi, pomaže i u reguliranju nivoa šećera.

Za ljepšu kožu – pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

KOMENTARI:
Loading...