Upravo zbog toga crvena leća je jedna od temeljnih namirnica u ayurvedskoj kuhinji te se smatra najzdravijom među svim vrstama leće. 

Njezina zrnca bogata su vitalnim hranjivim sastojcima poput proteina, ugljikohidrata i vlakana te vitaminima i mineralima kao što su magnezij, željezo, cink, folat, fosfor, kalij, bakar i vitamini skupine B.  

Ljekovita svojstva crvene leće

Crvena leća je lagana, ukusna i lako probavljiva pa je mogu redovito koristiti i osobe koje imaju problema s probavljanjem mahunarki.

Zbog svoje hranjivosti poručuje se kod oporavka nakon bolesti. Jača imunitet, čisti organizam, a pomaže i kod poremećaja jetre.

Crvena leća je posebno cijenjena namirnica, jer:

potiče zdravu probavu

pomaže protiv nadimanja i grčeva

prirodni je laksativ

eliminira toksine iz tijela

daje vitalnost i energiju

stimulira rad srca

opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi

revitalizira organizam

podupire imunološki sustav

blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sustav

pomaže u iskašljavanju 

povećava proizvodnju majčinog mlijeka

njeguje i pročišćava kožu

ima nizak glikemijski indeks

S obzirom na brojne zdravstvene prednosti, crvena leća ima višestruku korist za naše zdravlje pa je se isplati uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

(SB / AZV)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...