Iako ga mnogi koriste samo kao ukras i smatraju tek sitnim začinom, po pitanju zdravstvenih koristi peršun je div među biljkama.

Protiv raka

Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršuna inhibiše stvaranje tumora, posebno u plućima, i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizovati i kancerogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršun je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate.

Antioksidansi

Peršun je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protivupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije žlice peršuna sadrže 16 odsto potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12 odsto potrebne dnevne doze vitamina A što su dva jaka antioksidansa.

Protivupalno djelovanje

Osim luteolina, i vitamin C iz peršuna služi kao jako protivupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, pomaže u borbi protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova).

Srce i krvotok

Folati (vitamin B9) iz peršuna pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršuna u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze.

Kosti

Dvije kašike peršuna sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K spriječava i nakupljanje kalcijuma u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih bolesti srca i krvnih sudova, prenosi net.hr.

Živci

Vitamin K iz peršuna neophodan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršun koristan za cjelokupni nervni sistem.

KOMENTARI:
Loading...