Da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje stručnjaci često postavljaju. Naravno da ona pruža brojne pogodnosti organizmu, ali postoje neke stvari na koje morate da obratite pažnju.

Kafa na prazan želudac ne bi se smjela piti nikada, ni ujutro ni tokom dana kada osjetite glad pa ručak zamijenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

Zbog čega biste kafu trebali piti nakon jela ili uz jelo te što se dogodi u tijelu kada je popijete na prazan želudac pročitajte u nastavku.

Poveća se količina želučane kiseline

Povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tokom cijelog dana. Visok novo kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

Poveća se osjećaj stresa i tjeskobe

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na živčani sistem, uz kafu uvijek pojedite nešto.

Smanji se nivo hormona

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i općenito se bolje osjećati.

KOMENTARI:
Loading...