Marelice, odnosno, kajsije su žuto-narančasto voće, baršunaste kožice i mekog, slatkog, aromatičnog mesa, a čija je pradomovina Kina.

One su izvrstan izvor beta karotena koji je koristan u liječenju kožnih problema, a suhe marelice su dobar izvor željeza i kalija. Općenito se koriste u sušenom obliku, a od njih se prave i odlični džemovi, želei i marmelade. Konzumiranje marelica je zdrava navika jer imaju visoku hranjivu vrijednost koja može pomoći u liječenju različitih problema, uz pomaganje cjelokupnom zdravlju.

Marelica je vrlo cijenjena kao blagi laksativ koji je koristan u liječenju opstipacije. Pomaže probavi ako se konzumira prije jela. Osim toga, svježi sok od lišća kajsije je koristan kod kožnih bolesti kao što su ekcem, opekline i drugi kožni problemi. Marelica sadrži mnogo minerala, a zbog visokog sadržaja željeza, učinkovito se koristi u liječenju anemije. Mala, ali bitna količina bakra u voću čini željezo raspoloživim za tijelo i također može pomoći u povećanju proizvodnje hemoglobina u tijelu i time pomaže u liječenju anemije. Osim toga, svježi sok od marelice je koristan u liječenju groznice.

Marelica kao sušeno voće može pomoći u cjelokupnom zdravlju. Međutim, to nije sve. Srce ove voćke, tačnije, sjemenke koje se nalaze u košpicama, su vrlo  hranjive jer sadrže esencijalne masnoće i aminokiseline, kao i obilje vitamina i minerala. Posebne su i po vrlo rijetkom vitaminu B17 kojim je, zbog upotrebe rafiniranih namirnica, ljudska prehrana osiromašena i koji je u organizam nužno unositi svakodnevno.

Međutim, sa sjemenkama marelice treba biti umjeren, spoj amigdalina (vitamina B17) kojem se i pripisuje antikancerogeno djelovanje u većim količinama može biti toksičan. Stručnjaci preporučuju šest do deset sjemenki marelice dnevno.

KOMENTARI:
Loading...