Naime, postoje i oni pacijenti zaraženi navedenim virusom koji otkrivaju da njihov oporavak traje mnogo duže nego dvije sedmice koje su predviđanja stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

 

Budući da je COVID-19 relativno nova zarazna bolest, ne postoje studije o njenoj dugoročnoj putanji kod onih pacijenata s težim simptomima. Čak su i pacijenti u Kini, koji su najranije zaraženi, oboljeli tek prije nekoliko mjeseci. Međutim, ljekari kažu da se novi koronavirus može vezati za ljudske ćelije u mnogim dijelovima tijela i prodrijeti u mnoge glavne organe, uključujući srcebubregemozak, pa čak i krvne žile.

“Teško je riješiti dugoročne posljedice”, kaže Joseph Brennankardiolog s Medicinskog fakulteta u Yaleu.

Iako se neki pacijenti mogu potpuno oporaviti, on i drugi stručnjaci brinu da će drugi pretrpjeti dugotrajna oštećenja, uključujući ona na plućimaoštećenje srca te da će pretrpjeti teške neurološke i mentalne štetne učinke.

Također, smatra se da će imati povećan rizik od moždanog udaraembolije i zgrušavanja krvičestih upala kod djece, a pretpostavlja se da može dovesti i do neplodnosti kod muškaraca.

Detaljnije o posljedicama koronavirusa pročitajte ovdje.

قالب وردپرس

Komentari: