Istraživači iz Georgetown Medical Centra zaslužni su za otkriće novog mehanizma djelovanja sunčeve svjetlosti na imunitet, odvojenog od sinteze vitamina D.  Sunce energizira T-ćelije, limfocite koji imaju ulogu prepoznavanja, razlikovanja i uništavanja mikroba u organizmu. T-ćelije su važan dio imunog sistema, koji ima zadaću brze i učinkovite odbrane uz najmanje moguće oštećenje organizma.

Nizak nivo plavog svjetla,  koji se nalaze u sunčevom spektru, potiče T-ćelije na brže kretanje. To je prvi pronalazak da neke ljudske ćelije reagiraju na sunce ubrzavanjem svog tempa.

Sunčeva svjetlost aktivira ključne imunološke ćelije

“T-ćelije, bilo da su pomoćnici ili ubice, moraju se kretati da učine svoj posao – naći se na mjestu infekcije i orkestrirati odgovor”, kaže prof. dr. Gerard Ahern, jedan od autora. “Ova studija pokazuje da sunčeva svjetlost direktno aktivira ključne imunološke ćelije, ubrzavajući njihovo kretanje.”

Dok je za sintezu vitamina D potrebna UV svjetlost, koja može izazvati rak kože i melanom, plavo svjetlo iz sunčevog spektra i fototerapijskih lampi je sigurnije.

Dvostruko više T-ćelija u koži nego u krvotoku

Najveći broj T-ćelija u organizmu nalazi se unutar najvećeg ljudskog organa – kože. U koži ima dvostruko više T-ćelija od onih koje cirkuliraju krvotokom.

“Znamo da plava svjetlost prodire u dermis, drugi sloj kože, a da se T-ćelije od tamo mogu kretati po cijelom tijelu”, navodi prof. Ahern.

Vodikov peroksid potiče na imuni odgovor

Istraživače je dalje zanimalo na koji način plava svjetlost čini T-ćelije pokretljivijima.

plavo-svjetlo

Reakciju pokretljivosti T-ćelija potiče sinteza vodikova peroksida, koji zatim aktivira signalnu stazu za povećanje kretanja. Vodikov peroksid je spoj koji leukociti u krvi ispuštaju kad osjete infekciju kako bi ubijali bakterije i pozvali T-ćelije i druge faktore imunološkog sistema na podizanje imunog odgovora.

Plavo svjetlo izaziva samo pozitivne reakcije

Naučnike čeka još dosta posla kako bi razumjeli sve mehanizme i moguće učinke ovih nalaza. Prof. Ahern, međutim, sugerira da, ako plavo svjetlo za aktivaciju T-ćelija izaziva samo pozitivne reakcije, imalo bi smisla odmah ponuditi pacijentima fototerapiju plavim svjetlom za poboljšanje imuniteta.

قالب وردپرس

Komentari: