Pravila u čuvanju namirnica postoji puno, ali jedno je sigurno – neke namirnice definitivno se mogu pokvariti ako ih ne držite u frižideru, a druge će zbog toga izgubiti na okusu. Provjerite koje su to grupe namirnica koje biste iz ta dva razloga ipak trebale čuvati u frižideru.

1. Kupovni umaci. Soja sos, razni ljuti ili riblji umaci i kečap neće se pokvariti ako ih ne držite u frižideru nakon otvaranja, ali će izgubiti na kvaliteti okusa. Stoga ih radije spremite na niske temperature ako želite dulje uživati u njihovom originalnom okusu.

2. Jaja. U nekim dijelovima svijeta poput Velike Britanije jaja ćete u prodavnicama pronaći na policama, a ne u frižiderima. Britanci jaja ne peru prije prodaje i time ne oštećuju njihov zaštitni sloj pa zbog toga njihovi sanitarni propisi to dozvoljavaju.

Međutim, većina stručnjaka suglasna je u mišljenju da bi se jaja uvijek trebala čuvati u frižideru jer se na temperaturi do 4 stepena Celzijusa bakterije poput salmonele koja se često nalazi u njima ne mogu rasti.

3. Kupovni voćni sokovi. Mnogi ignorišu upozorenja koja se nalaze na njima, a koja govore da se sok nakon otvaranja mora obavezno držati u frižideru. Također obratite pažnju na rok trajanja, većina voćnih sokova smije se konzumirati samo tri dana nakon otvaranja.

4. Voćke s košpicama. Šljive, breskve, nektarine, kajsije, trešnje i sve ostale voćke s košpicama jako brzo dozrijevaju i naposljetku omekšaju. Niske temperature zaustavljaju taj proces.

Ako ste kupili šljive koje su još uvijek malo zelene, prvo ih ostavite na sobnoj temperaturi 2-3 dana, a zatim spremite u frižider. Produžit ćete im vijek trajanja za sedam dana.

5. Orašasti plodovi. Puni su prirodnih ulja zbog čega se lako mogu pokvariti na sobnoj temperaturi ili na toplom te postati gorki. Stoga ih radije držite u frižideru. Možete ih staviti i u zamrzivač, a s obzirom na to da sadrže jako malo vode zapravo se neće smrznuti i možete ih koristiti odmah nakon vađenja iz zamrzivača.

6. Svježi začini. “Tvrde” začine koji imaju drvenaste stabljike poput ružmarina, origana, mažurana i majčine dušice treba prvo zamotati u vlažni papirnati peškir i onda ih staviti u plastičnu vrećicu.

“Mekane” začine poput peršuna ili korijandera s nježnijim stabljikama tretirajte poput buketa. Odrežite dno stabljike, stavite stručak začina u čašu svježe vode i smjestite u frižider. Svaki dan mijenjajte vodu.

KOMENTARI:
Loading...