20.6 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 13 Jula, 2020

OVAKO BI ZA 20 GODINA MOGLO IZGLEDATI TIJELO KANCELARIJSKIH RADNIKA: Evo šta se dešava našem tijelu…(VIDEO)

Ema je lutka u prirodnoj veličini koja prikazuje kako bi prosječni kancelarijski radnik mogao izgledati za 20 godina ako se ne promijene okolnosti na radnom mjestu. Na istraživanju je radio tim zdravstvenih stručnjaka na čelu s bihevioralnim futuristom Vilijamom Higamom. Oni su obradili podatke koje im je dostavilo više od 3.000 kancelarijskih radnika u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji i tako je nastala Ema.

Pedeset posto radnika koji su učestvovali u ovom istraživanju reklo je da ih bole oči, 48 posto njih se požalilo na bol u leđima, a jednak postotak njih pati i od glavobolje. Sve je to direktna posljedica njihovog radnog okruženja, tvrde istraživači koji su na osnovu svega toga stvorili Emu koja takođe pati od stresom uzrokovanog ekcema, prekomjerne tjelesne težine i otečenih i bolnih nogu.

Ako se nešto ne promijeni u radnom okruženju, čeka nas budućnost koja izgleda kao Ema, tvrdi Higam.

– Ako ne napravimo radikalne promjene u našem radnom vijeku, kao što je više kretanja, sjedenje uspravno, uzimanje redovnih pauza za šetnju, ili unapređenje izgleda našeg radnog okruženja, jako ćemo se razboliti zbog naših kancelarija”, kaže Higman za Independent, prenosi Index.hr

قالب وردپرس

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

Dodaj komentar