Američko istraživanje pokazalo je da opasnost od saobraćajne nesreće četverostruko povećava ako sjednemo za volan nakon manje od pet sati sna, odnosno gotovo je jednako opasno kao i vožnja pod utjecajem alkohola.

Prema posljednjem izvještaju američke organizacije za sigurnost u prometu AAA Foundation for Traffic Safety, spavamo li sat ili dva manje od preporučenih sedam sati, rizik od sudara udvostručuje se.

Anketa provedena diljem SAD-a na više od 440.000 osoba pokazala je da 35 posto odraslih Amerikanaca spava manje od sedam sati, a 12 posto je reklo da obično spava pet ili manje sati.

Ne možete ne spavati dovoljno i očekivati da ćete dobro funkcionirati za volanom. Naše novo istraživanje pokazuje da je vozač koji je spavao manje od pet sati, pod istim rizikom od sudara kao i vozač pod utjecajem alkohola, upozorava David Yang, izvršni direktor organizacije AAA Foundation for Traffic Safety. Izvještaj nazvan “Akutni nedostatak sna i sudjelovanje u sudarima motornih vozila” bazira se na analizi reprezentativnog uzorka od 7234 vozača koji su sudjelovali u 4571 saobraćajnoj nesreći.

Svaki treći ispitanik priznao je da je vozio umoran barem jednom u posljednjih 30 dana i da su se borili s time da drže oči otvorenima. Kao najveće opravdanje za vožnju u stanju pospanosti ispitanici su naveli nemogućnost da se dovoljno naspavaju zbog previše obveza tijekom dana.

Ono što najviše zabrinjava, kada je riječ o mogućnosti da vozač zaspi za volanom, je činjenica da polovica vozača uključenih u prometne nesreće uzrokovane umorom, uopće nisu osjećali pospanost.

KOMENTARI:
Loading...