Prekomjernu tjelesnu težinu uzrokuje niz faktora, donosimo vam koji su to i način na koji se riješiti nagomilanih kilograma.

Postoji, i to je naučno dokazano, šest vrsta pretilosti. One su uzrokovane različitim faktorima. Proučite ih i saznajte kako riješiti baš onu koja vas muči, piše dokazano.net.

1. Pretilost uzrokovana hranom

Ovaj tip najzastupljeniji je u svijetu. Nastaje usljed prekomjernog unosa hrane i šećera. Kako biste se riješili toga, reducirajte ishranu i vježbajte najmanje 30 minuta dnevno.

2. Pretilost zbog “nervoznog želuca”

Ovaj tip uzrokovan je anksioznošću, stresom i depresijom. Ljudi koji pate od ovog često unose više slatkiša u svoj organizam. Bavite se više fizičkim aktivnostima.

3. Glutenska pretilost

Uglavnom prisutna kod žena u adolescenciji, menopauzi i s prisutnim hormonskim poremećajem. Veoma je bitno da izbjegavate dugo sjedenje, pušenje i alkohol. Vježbajte s utezima.

4. Aterogenična metabolička pretilost

Ako je vaš želudac napuhnut znači da se u tom dijelu vašeg tijela akumuliraju masti. Pogođene su osobe koje konzumiraju alkohol, pate, ili imaju problema sa disanjem.

5. Pretilost zbog venske cirkulacije

Ovo je uglavnom genetski naslijeđena pretilost. Nastaje i tijekom trudnoće i osobama kojima su otekle noge. Trčite ili vježbajte po stepenicama, samo hodanja potiče cirkulaciju.

6. Neaktivnost

Tip pretilosti koji pogađa dijelove tijela koji su u prošlosti bili veoma aktivni, tj. rađene su vježbe i treninzi za njih. Ključ za eliminiranje ove vrste masti je ne dozvoliti duge periode bez jela, jer ono može ubrzati metabolizam i brže ih sagorjeti.

KOMENTARI:
Loading...