Vrijednost prase često se zanemaruje u savremenoj kuhinji, ali zbog nevjerovatnih ljekovitih svojstava krajnje je vrijeme da ovo povrće uvrstite na svoj svakodnevni meni.

Prasa sadrži tiosulfonate koji rezanjem povrća prelaze u sulfide. Te tvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni pritisak i holesterol, jačaju imunološki sistem i imaju ulogu u prevenciji malignih oboljenja.

Također, prasa sadrži i vitamin B6 koji snižava nivo homocisteina u krvi. Tako ovo povrće regulira nivo neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima.

Mnogi odbijaju jesti prasu zbog načina kuhanja. Iako predstavlja odličan dodatak jelima, ukoliko nije dovoljno kuhana može imati neugodan okus. Zbog toga se savjetuje da prasu ne treba često “povezivati” s vodom, a prilikom kuhanja čorbe dovoljno je ubaciti svega nekoliko sitnih kolutova.

Pržena prasa može biti odličan dodatak jelima. Dovoljno je da kolutiće prepržite na maslacu i ubrzo će dobiti sladak okus. U takvom stanju odlična je s tjesteninom, šunkom, sirom, paradajzom, krompirom ili kao prilog uz kobasice ili ribu.

Komentari: