Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i kvalitetno, posebno ako je mljeveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvijek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz okoline koji su do prodavnice prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju treba paziti i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća je sastavni dio njegove arome. Kvalitetno meso mora da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne smije da bude vode. Prije stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, za to vam ne treba više od pet sekundi.

Njemačka istaživanja su ustanovila da ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.

Boja

Idealna boja zavisi od toga o kom mesu se radi. Teletina bi trebalo da bude svijetla, ali ne bijela, baš kao i meso živine. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati.

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu provjeru toga da li je upakovano meso još uvijek sveže. Ako se pritisne prstom, mora brzo da se vrati u svoje originalno stanje i ne smije da ostane nikakvo udubljenje, a površina mesa mora da blista.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...