Istraživanje sprovedeno tokom 20 godina na uzroku od 6,5 hiljada Amerikanaca pokazalo je da osobe koje nikada ne doručkuju imaju 87 posto veći rizik od srčanog udara od onih koji to rade redovno.

Kada je u pitanju rizik od moždanog udara, on također raste kod osoba koje uvijek preskaču doručak. Naime, takve osobe imaju tri puta veću mogućnost da dožive fatalni moždani udar u odnosu na one koji jedu u jutarnjim satima.

Grupa naučnika sa Univerziteta u Iowi naglašava da se radi o više različitih uzroka, a jedan od njih leži u tome da preskakanjem doručka rizikujete pojačan osjećaj gladi tokom cijeloga dana zbog čega u popodnevnim satima može da dođe do prejedanja.

Kronično prejedanje u kasnije doba dana vodi u gojaznost, a ono u niz bolesti i po život opasnih stanja. Osjetljivost na inzulin – hormon koji je povezan s gojaznošću i dijabetesom – također je smanjena tokom dugotrajnog jutarnjeg “posta”, tvrde stručnjaci. Također, preskakanje doručka utiče i na druge hormonalne procese u organizmu što može da dovede do rasta krvnog pritiska. Na kraju, stručnjaci su utvrdili da što kasnije tokom dana počnemo jesti, to imamo veći rizik od povećanja nivoa lošeg kolesterola u krvi, piše Blic.

Stručnjaci za bolesti srca slažu se da je puno zdravija navika pojesti nešto odmah nakon buđenja.

“Postoje jasni dokazi da je navika konzumiranja uravnoteženog doručka direktno povezana s dobrim kardiovaskularnim zdravljem”, naglasio je dr Imam, kardiovaskularni kirurg iz Univerzitetske bolnice “Staten Island u New Yorku.

Usprkos tome, sve više ljudi u zapadnome svijetu svjesno preskaču doručak, a naročito je to slučaj među mlađom populacijom.

“Više od 28 odsto mladih u Americi svakodnevno preskaču doručak”, upozoravaju naučnici.

Kako na duge staze ova navika uništava srce?

Da bi ovo saznali naučnici koji su sproveli istraživanje proučavali su navike 6.550 Amerikanaca starosti između 40 i 75 godina koji su umrli prirodnom smrću, u periodu od 1988. do 2011. godine. Otkrili su da je otprilike 19 posto ispitanih odgovorilo kako nikada nisu doručkovali ili su to činili vrlo rijetko.

Nakon analize svih prikupljenih podataka naučnici su ustanovili da navika preskakanja doručka povećava rizik od smrti vezane za bilo koji uzrok za 19 posto, odnosno za 87 posto kad je u pitanju smrt vezana uz bolesti srca i krvnih sudova, poput srčanog udara i moždanog udara.

Autori istraživanja upozoravaju da nije važno samo da li ćete doručkovati, nego i šta ćete da doručkujete.

“Ako doručak znači slatko punjeno pecivo ili žitarice koje sadrže 20 grama šećera po porciji, teško je povjerovati da bi ovakve prehrambene navike u jutarnjim satima na duge staze mogle pozitivno da utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Umjesto toga, odaberite uravnoteženi doručak koji sadrži proizvode od cijelih žitarica, voće, orašaste plodove i visoko vrijedne proteine. Ukoliko započnete dan s hranjivim i uravnoteženim doručkom, veća je vjerovatnoća da ćete i ostatak dana birati zdravije namirnice”, savjetuju stručnjaci.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...