U jednostavnom izračunu „Slobodne Bosne“ stigli smo do zanimljivih podataka. Naime, dvoje prosječnih pušača (računali smo bračni par) koji dnevno u prosjeku puše po kutuju i pol cigareta, a koje koštaju 5 KM, za godinu dana doslovce popuše 5.400 konvertibilnih maraka. Prevedeno na narodni jezik, naš imaginarni par svake godine u smeće baci luksuzno ljetovanje za 4 osobe u najskupljem resortu u Grčkoj, Turskoj, Egiptu ili na Jadranu.

No, niti to nije najgore, kada je novčanik u pitanju. Naš imaginarni par, vjerovali ili ne, za 7 godina u vatru i dim pretvori najnovije luksuzno vozilo, vrijedno gotovo 38.000 maraka.

No, da nije sve u novcu, govori još jedno istraživanje.

Naime, nakon 20 minuta nakon što ne zapalite cigaretu, opada broj otkucaja srca, smanjuje se i normalizira krvni tlak. Kada prođe 12 sati od prestanka pušenja, razina ugljikovog monoksida u krvi se vratila na nulu, osjet okusa se popravlja i hrana je ukusnija. Također, gubi se zadah iz usta. Tokom iduća tri mjeseca popravlja se cirkulacija, povećava se funkcija pluća, cijelo tijelo djeluje bolje, nestaje pušački kašalj i smanjuje se otežano disanje.

Nakon jedne godine apstinencije od cigareta rizik od bolesti srca je upola manji nego kod onih koji i dalje puše.

Nakon četiri godine od prestanka pušenja rizik od smrti (karcinomi, moždani, srčani udar) je za 50 posto manji nego kod onih koji su nastavili pušiti. U četvrtoj godini nepušenja pada rizik i za sve ostale vrste raka poput raka usta, jezika, grla.

U slučaju da pušač star 30 godina prestane pušiti, tada dobiva još deset dodatnih godina života kao bonus. Ako u 40. godini bacite duhan, tada ćete dobiti dodatnih devet godina života. Pušač koji u 50. godini prestane pušiti, produžit će život za šest godina, a onaj od 60 za tri godine.

Nadamo se da smo vas barem jednom od ovih varijanti natjerali da razmislite vrijedi li pušenje vašeg života, zdravlja i novaca!?

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...