Ljeto je mnogima omiljeno godišnje doba, no sve toplija ljeta predstavljaju sve veći problem za zdravlje, pogotovo kroničnim bolesnicima, djeci i starijima.

Osim paklenih vrućina, čestih toplinskih valova, najezda komaraca u nekim dijelovima Hrvatske, opasnosti od zaraza… pojavila se i nova opasnost – prizemni ozon.

O čemu je riječ?

Počelo je tako što su se nedavno građani Osijeka žalili na nesnosan smrad u gradu i okolici. Pokazalo se da je razlog – prizemni ozon. Izdano je i upozorenje građanima da se klone sunca i ostanu u zatvorenom prostoru od 10 do 19 sati. Upozorenje se posebno odnosilo na malu djecu, starije ljude, kronične bolesnike, trudnice, osjetljive i općenito sve osobe slabog zdravlja. Uskoro se situacija ponovila i u nekim drugima gradovima.

“Troposferski ili prizemni ozon nastaje u reakciji dušikovih oksida i hlapljivih organskih spojeva. Jak je oksidans, opasnost za zdravlje ljudi i čini štete u poljoprivredi. Povećane koncentracije ozona tipične su za urbana područja s gustim automobilskim prometom i jakom industrijom.

Zrak onečišćen ozonom širi se, nošen vjetrom, iz urbanih i na druga područja obuhvaćajući pritom poljoprivredne i šumske predjele, pa je u ruralnim područjima s nezagađenom atmosferom koncentracija ozona veća nego u onečišćenoj atmosferi urbanih područja”, navode iz hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

Krajnji ishod može biti i smrt

Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere opasnost je za zdravlje – izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve. Simptomi utjecaja ozona mogu biti mučnina, glavobolja ili kašalj, nadraženost, iritacija sluznice, grla ili bolovi pri udisanju. U većim koncentracijama može biti smrtonosan.

Znanstvenici upozoravaju da je porast temperature izazvan klimatskim promjenama vodeći uzroksve dužih i intenzivnijih razdoblja bujanja vegetacije i širenja peluda, što astmatičarima nikako ne ide naruku.

Drugi važan okidač oboljelima od alergijskih bolesti dišnog sustava je upravo prizemni ozon. On iritira oči, grlo, nos i dišne puteve izazivajući velike probleme osobama s astmom, bronhitisom, KOPB-om i srčanim smetnjama.

Sve je više znanstvenih istraživanja koja potvrđuju da se negativni efekti visokih temperatura i ozona na ljudsko zdravlje – zbrajaju. Dugo izlaganje ozonu povećava rizik od smrti, prema jednoj američkoj studiji na 450.000 ispitanika tijekom 18 godina, čak za 30 posto.

Što učiniti

Astmatičarima i oboljelima od KOPB-a savjetuje se u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavati boravak na otvorenom između 10 i 17 sati, bijeg iz grada te izbjegavanje mjesta gdje ima mnogo peluda.

Preporučuje se boravak uz čisto more, a korisno je provesti nekoliko tretmana u tzv. slanim sobama.

(SD/Zivim.gloria.hr)  

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...