24.6 C
Bosanska Krupa
Petak, 10 Jula, 2020

NIŠTA KAO MANDARINE: Zašto bi okrugle slatkice trebale biti dio svačije prehrane?

- Oglas -

Hranjive vrijednosti

Mandarine imaju malo kalorija te nemaju masti. Jedna mandarina srednje veličine sadrži 45 kalorija, jedan gram proteina, 11 grama ugljikohidrata i dva grama vlakana. Također sadrži 30 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C te je dobar izvor vitamina A, vitamina B skupine, kalija i magnezija.

Jedna čaša soka od naranče sadrži samo 106 kalorija, jedan gram proteina i 25 grama ugljikohidrata.

Sok od mandarine ne sadrži vlakna kao svježa mandarina, ali ima pozamašnih 73 miligrama vitamina C, odnosno 97 posto preporučenog dnevnog unosa.

Vitamin C

Mandarine i drugo citrusno voće odličan su izvor vitamina C, poznatog i kao askorbinska kiselina. Vitamin C važan je za zdravlje krvnih žila, tetiva, ligamenata i kosti.

Također ima važnu ulogu u radu mozga i metabolizmu masti. Istraživanje instituta Linus Pauling zaključilo je da vitamin C utječe na regulaciju kolesterola i žučnih kamenaca.

Ozbiljan nedostatak vitamina C može uzrokovati skorbut, potencijalno fatalnu bolest čiji su simptomi krvarenje, modrice, bolovi u zglobovima, gubitak kose i zuba te oticanje.

Preporučeni dnevni unos vitamina C:

– djeca od jedne do osam godina: 15 do 25 milligrama
– djeca od devet do 18 godina: 45 do 65 milligrama
– žene: 75 miligrama
– muškarci: 90 milligrama
– pušači: 110 do 125 milligrama

Antioksidansi

Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala te pomažu u sprječavanju bolesti poput raka, srčanih bolesti i mrene. Prema izvješću National Cancer Institute, vitamin C je antioksidant koji može spriječiti rak usne šupljine, želuca, dojke, pluća i jednjaka te može smanjiti rizik od karcinoma gušterače, rektuma i vrata maternice.

Citrusi su također dobar izvor fenola koji pomažu u usporavanju procesa starenja, štite od bolesti srca i tumora, smanjuju upale i simptome alergije te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Treba spomenuti i da su mandarine dobre za kožu, zube, vid, kosu, mišiće, vitku liniju, itd.

Mandarine je lako uklopiti u prehranu. Može ih se jesti same ili kao dodatak salati, jogurtu ili žitaricama. Sok od mandarine može se koristiti za izradu voćnih smoothieja ili voda s okusom. Kada kupujete mandarine, dobro je izabrati one tvrde do polutvrde duboke narančaste boje i da se osjeti njihova težina kada ih se primi u ruku. Izbjegavajte mandarine koje imaju mekane udubine i koje su tamnije ili smeđe boje. Mandarine se mogu držati u hladnjaku do dva tjedna.

(Zadovoljna.hr)

قالب وردپرس

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar