– Čelo mog sina, njegovi obrazi, ruke, ramena i noge, sve je bilo potpuno prekriveno dlakama. Nije izgledalo lijepo, naprotiv, bilo je zastrašujuće – izjavila je majka jednog od malih pacijenata.

Nakon istrage španskog zdravstvenog regulatora Aempsa, izvor bolesti pronađen je u formuli koja je data za liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti – mišićnog stanja koje utječe na želučanu kiselinu i izbacivanje sadržaja želuca kod malih beba, piše BBC. 

Izvještaj objavljeno na web stranici Aempsa otkriva da je lijek distribuirala farmaceutska kompanija iz španske regije Malaga. 

Prvi slučajevi počeli su se pojavljivati u julu, a lijek je sada potpuno povučen s tržišta. Španski ministar zdravlja rekao je kako je lijek za liječenje ćelavosti greškom pomiješan s lijekom za probavni sistem zbog “interne greške”.

Očekuje se kako će se simptomi kod beba poboljšati kroz nekoliko sedmica te kako će višak dlaka otpasti.

Majka djevojčice Amaye u razgovoru za španske novine “El Mundo”, otkrila je kako je paničarila nakon što je vidjela da su njenoj kćeri staroj 22 mjeseca počele rasti guste i tamne dlake na licu početkom 2019.

Odmah je kontaktirala pedijatra koji je njenoj kćeri propisao sirup za trbušne probleme. Doktor joj je rekao da prestane davati taj lijek i da ga pospremi u hladnjak, kako bi se kasnije mogao analizirati. Ispostavilo se da sadrži minoxidil. 

Drugo dijete, Uriel, imalo je samo šest mjeseci kad su joj čvrste i tamne dlake počele izrastati po cijelom tijelu, a čak su joj narasle i “spojene obrve”, specifične isključivo za dlakavije odrasle ljude.

Sindrom “vukodlaka” genetska je greška i vrlo rijetko stanje u kojem gusta dlaka pokriva lice i gornji dio tijela.  Muškarci s tom bolešću imaju dlake po cijelom licu, uključujući kapke. Kod žena kosa pokriva veći dio lica.

Najpoznatiji pacijenti koji boluju od ove bolesti su dvojica braće iz Meksika Danny i Larry Raos Gomez koji su čak dobili ponudu da glume u seriji Dosjei-x.

alt

alt

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...