Grejp je hibrid, odnosno rezultat križanja slatke naranče (Citrus sinensis) i pomela (Citrus maxima).
Potječe s Barbadosa, gdje je bio poznat kao “zabranjeno voće”.
Florida je do danas ostala jedan od najvećih proizvođač ovog voća u SAD-u, dok se u ostatku svijeta uzgaja u Kini, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.
Bogatstvo nutritivnih sastojaka
Grejp je izvrstan izvor vitamina C, zbog kojeg nosi titulu snažnog zaštitnika imuniteta.
Osim toga, ovaj vitamin brine o zdravlju srca te pomaže u liječenju astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Plodovi grejpa obiluju i vitaminom A koji je neophodan za zdrav vid, rast i razvoj kostiju.
Nije naodmet spomenuti da je vitamin A nezamjenjivi sastojak kozmetičkih proizvoda za smanjenje bora i njegu kože.
Osim spomenutih, grejp sadrži još i vitamine D, B, K i E kao i minerale; fosfor, cink, kalcij, magnezij i željezo.
Bioflavonoidi prisutni u grejpu pomažu u obnovi oštećenih kapilara i vena.
Osim što su snažni antioksidansi, prema nekim istraživanjima imaju i snažno antitrombotičko djelovanje.
Grejp obiluje folnom kiselinom koja je prije svega neophodna u trudnoći jer osigurava pravilan razvoj fetusa.
Pripisuju joj se i razne druge važne funkcije – čuva mozak, srce i krvne žile, otklanja umor, nervozu i razdražljivost, ublažava depresiju, sprečava osteoporozu i Parkinsonovu bolest te štiti od mnogih vrsta tumora.
Zdravstvene dobrobiti grejpa
Mnoga istraživanja potvrđuju da grejp blagotvorno djeluje na zdravlje.
Časopisi British Journal of Nutrition i Journal of Nutritional Biochemistry objavili su nekoliko studija koje svjedoče o njegovim pozitivnim učincima.
Osobito je naglašena njegova snažna djelotvornost u suzbijanju tumora prostate, bubrežnih kamenaca, bolesti jetre, ali i mnogih drugih poremećaja i tegoba.
Ubrzava metabolizam
Grejp sadrži mnogo vode te se stoga ubraja u jednu od namirnica idealnih za aktivaciju i ubrzanje metabolizma, pri čemu istovremeno osigurava organizmu velike količine energije.
Ujedno, eliminira štetne spojeve iz organizma.
Redovito uzimanje grejpa dokazano sprječava i ublažava zatvor kao i mnoge druge probavne smetnje.
Sprečava pojavu bubrežnih cisti i kamenaca
Londonski znanstvenici su utvrdili da fitokemikalije naringenini prisutne u plodu grejpa imaju značajnu ulogu u prevenciji bubrežnih cista.
Studija objavljena u British Journal of Nutrition potvrdila je da redovita konzumacija soka od grejpa znatno smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca.
Pomaže kod dijabetesa tipa 2
Kanadski znanstvenici utvrdili su da grejp pomaže regulirati razinu inzulina i koncentraciju glukoze u krvi.
Tako u znatnoj mjeri pomaže kod dijabetesa tipa 2 te je preporučen za konzumaciju svima koji imaju problema s nestabilnim razinama šećera u krvi.
Štiti od ateroskleroze
Vitamin C, obilato prisutan u plodu grejpa, blagotvorno djeluje na arterije, ojačava ih i čini elastičnijima.
Grejp je bogat i prirodnim vlaknima, osobito pektinom.
On je od velike koristi jer suzbija nakupljanje plaka na krvnim žilama i tako održava njihovo zdravlje.
Štiti od tumora
Jedan od sastojaka zahvaljujući kojemu se grejp svrstava u velike borce protiv tumora je limonin.
Ujedno, bogat je likopenima. Prema nekim istraživanjima, ova dva sastojaka vrlo su dobri zaštitnici od karcinoma.
Dokazano je da pomažu u prevenciji karcinoma prostate, dojke, vrata maternice, pluća, crijeva, ždrijela i jednjaka.
Naringenini također imaju značajan utjecaj na prevenciju tumora kao i na suzbijanje rasta tumorskih stanica.
Dodatna snaga je njegova sposobnost lake apsorpcije u krvotok te produljeno zadržavanje u krvi, što je od velikog značaja u borbi protiv bolesti.
Istraživanja su potvrdila da ovaj sastojak može prevenirati i usporiti rast mnogih vrsta tumora, poput tumora debelog crijeva, kože, pluća, dojke, usne šupljine i želuca.
(SB)