Magnezij je vrlo važan za ljudsko tijelo jer sudjeluje u više od 300 metaboličkih procesa u tijelu.

Svakome od nas je potreban magnezij

Magnezij je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrija. Za nas je najvažniji podatak da je magnezij četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu. Najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i stanicama, te u krvi.

Uloga magnezija u ljudskom tijelu je velika. Pomaže unaprijediti metaboličke procese, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prijenosa kroz tijelo, te sudjeluje u stvaranju proteina. Bez toga metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti ne bi bio moguć, piše “Kiwi“.

Također svaka stanica u ljudskom tijelu treba odgovarajuću količinu magnezija, jer u protivnom njihovo djelovanje slabi. Magnezij djeluje zajedno s kalcijem za kontrolu električnog impulsa u stanici.

Koncentracija magnezija u zdravim stanicama je mnogo veća od kalcija, a taj odnos je vrlo važan. Njihova međusobna ravnoteža i djelovanje su važni kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija u stanicama, koje može dovesti do razdražljivosti, oslabljenog djelovanja stanica ili njihovog odumiranja.

Nedostatak magnezija-simptomi

Nedostatak magnezija između ostalog uzrokuje:

glavobolju
migrenu
umor
vrtoglavicu
pospanost
nervozu
razdražljivost
bolove u mišićima
grčenje mišića
gubitak apetita

Budući da tijelo nedostatak magnezija nadomješta tako da ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezija može biti vrlo opasan.

Osigurajte dovoljno magnezija

Tijelo ne može samo stvoriti magnezij, pa ga je potrebno unijeti kroz svakodnevnu hranu i piće. Dnevne potrebe magnezija odraslog čovjeka su 300-400 mg, a možemo ih zadovoljiti tako da svakodnevno pijemo 3-4 dcl prirodne mineralne vode koja sadrži magnezij. Tijekom trudnoće, dojenja i tijekom razdoblja intenzivnog rasta, potrebe za magnezijem se veće. Više magnezija je potrebno i sportašima te ljudima sa bolesnim srcem.

Nedostatak magnezija se može pojaviti i zbog određenih fizioloških stanja kao proljev, povraćanje, upotreba laksativa, dijabetes i problemi sa štitnjačom.

Hrana koja je dobar izvor magnezija:

zeleno lisnato povrće (špinat, blitva)
orašasti plodovi (bademi, sezam, brazilski oraščići, orasi)
sjemenke bundeve
suncokretove sjemenke
paprika
smokve
banane

Kod većeg nedostatka magnezija, stručnjaci preporučuju dodatke prehrani.

KOMENTARI:
Loading...