Zašto ne biste iskoristili šolju kafe za dnevni unos vitamina. Kako? Dodajte joj neke od omiljenih začina koji sadrže i vitamine i minerale, a uz to će vašoj kafi dati savršen ukus.

CIMET

Prstohvat cimeta će kafu učiniti pravom malom poslasticom. On posjeduje antioksidativna, antibakterijska, antiupalna svojstva. Uz to, može da smanji i krvni pritisak, holesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Redovnim korištenjem cimeta kao dodatka hrani štitite organizam od prehlade.

ĐUMBIR

Đumbir je jedna od onih namirnica koje volite ili ne. Ako ga volite, naribajte sasvim malo svježeg đumbira u svoju šolju kafe jer on obiluje raznim mineralima i vitaminima, a bogat je gingerolom koji podstiče probavu olakšavajući tegobe poput nadutosti i grčeva. Američka i kineska akademija nauka sprovele su istraživanje o djelovanju đumbira na proces mršavljenja.

KURKUMA

Ako pratite portale i čitate novine, sigurno ste već upoznati sa svim dobrobitima ovog začina. Kurkuma efikasno djeluje i na niz tegoba, poput glavobolje, svraba, bolesti vezanih za probavni sistem, bolova u zglobovima, nadutosti. Poznato je protivupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih uticaja ove začinske bilje.

KAKAO

Čokolada i kafa – zvuči kao spoj iz snova, zar ne? Ako još cijeloj priči dodamo sve dobrobiti kakaa u prahu, stvar postaje još bolja. Poznato je da čokolada, pa tako i čokoladni napici, djeluju na proizvodnju serotonina, tzv. hormona sreće i endorfina zbog čega se osoba osjeća smireno i puna energije. Flavonoidi iz kakaa djeluju na organizam pojačavajući protok krvi i time kratkoročno poboljšavaju budnost i kognitivne sposobnosti.

قالب وردپرس

Komentari: