22.5 C
Bosanska Krupa
Nedjelja, 12 Jula, 2020

NAUČNICI KONAČNO DALI ODGOVOR Da li meso smije dvaput da se zamrzava?

- Oglas -

Jeste li čuli nekad nekoga da kaže – ne kupuj to meso, to je bilo odmrznuto pa ponovo zamrznuto? Stiče se utisak da je to nešto najgore što čovjek može da uradi s mesom, a da li je baš tako?

Svi smo čuli da meso koje smo jednom odmrzli ne smije ponovo da se zamrzava. Međutim, niko nema valjan odgovor, već se sve svodi na priče. Ovo je naučna istina.

Meso smije da se odmrzava i zavrzava više puta, a ono što je važno jeste da se odmrzava u frižideru, na temperaturi do 5 stepeni Celzijusa. Poslije toga možete ponovo da ga zamrznete. Sve što može da se dogodi jeste da ćelije mesa malo popucaju i da bude vodenastije, ali neće postati otrovno ili tako nešto.

Hrana se zamrzava da bi se proces razmnožavanja bakterija maksimalno usporio, ili običnim jezikom rečeno, da se ne bi pokvarila. Dakle, na temperaturi od -18° C (što je standard za zamrzivače) hrana se kvari toliko sporo da možete godinama da je držite tako. U frižideru, na temperaturi od 2° do 8° C, hrana može da izdrži neko kratko vrijeme, dok će na sobnoj temperaturi da se pokvari vrlo brzo.

Kad se meso odmrzne, proces razmnožavanja bakterija (kvarenje) se ubrzava, ali kada se ponovo zamrzne, opet se usporava, pa ako niste zamrzli već pokvareno meso, nemate problema.

Često se čuju priče o uvoznom mesu koje je bilo dugo u transportu, odmrzavano i zamrzavano više puta.

Problem s tim je što je moguće da je dugo stajalo odmrznuto pa je proces kvarenja možda već odmakao prije nego što je ponovo zamrznuto. Ali, i da nije ponovo zamrznuto, bio bi problem što se pokvarilo, tako da ponovno zamrzavanje tu ne igra neku ulogu.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar