Rezultati novog istraživanja nisu pokazali nikakvu vezu između upotrebe mobitela i razvoja raka.

Naučnici su prikupljali podatke o rastu korištenja mobitela između 1982. i 2013. i usporedili ih sa stopama učestalosti raka mozga.

“Nismo pronašli nikakvo povećanje učestalosti raka mozga usporedivo s naglim porastom upotrebe mobitela”, rekao je naučnik Chris Mills u časopisu Cancer Epidemiology.

Istina, zabilježen je porast slučeva raka mozga u dobnoj skupini od 70 do 84 godine, ali to se dogodilo prije nego što su mobiteli bili u masovnoj upotrebi i naučnici to pripisuju razvoju dijagnostike i tehnika ranog otkrivanja raka.

U istraživanju su analizirani zdravstveni kartoni gotovo 20 hiljada muškaraca i više od 14 hiljada žena. Prvi mobiteli su se u Australiji pojavili 1987. godine.

Vodeći autor ovog istraživanja Simon Chapman naglasio da su naučnici analizirali podatke iz dugog razdoblju, čak tri deseteljeća, kako bi se uvjerili da nema “djelovanja s odgodom” mobitela na razvoj raka. To jest, da ga ima već bi se pokazalo, rekao je Champan.

Naučnici napominju da će ipak trebati više od jednog istraživanja kako bi se konačno odgovorilo na pitanje jesu li mobiteli nezdravi.

KOMENTARI:
Loading...