Da li je moguće pamet povećate redovnim ispijanjem nekog napitka? Moraćemo da vas razočaramo. To nije moguće, piše Blic. Ali jeste moguće, unosom određenih napitaka, obezbijediti mozgu sve što mu je potrebno da bi funkcionisao bolje.

1. SOK OD NARA

Sok od nara ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja. Preliminarne studije pokazale su da je antioksidativni kapacitet soka od nara tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina.

Zaštitni učinak pripisuju sadržaju fitokemikalija: polifenola, tanina i antocijana. Prema preporukama izraelskih naučnika jedna čaša soka od nara dnevno može da smanjiti rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, a dokazano je da popravlja pamćenje.

2. ČAJ

Izaberite crni ili zeleni čaj, koji god da vam se više dopada. Čaj je odličan način da povećate aktivnost mozga, pošto EGCG, ili epigalokatehin-3-galat, koji se nalazi u zelenom čaju , dokazano poveća proizvodnju ćelija mozga i čuva memoriju. Naučnici tvrde da je bogat antioksidantima koji su neophodni našem mozgu, ali i cijelom organizmu.

3. KAKAO

Flavonoli u kakaou su ključni za smanjenje krvnog pritiska, pa njihov redovan unos znači manja oštećenja mozga vremenom.

Pored značajnog umanjenje rizika od šloga još jedna dobra karakteristika mnogima omiljenog napitka je to što čaša toplog kakaa dnevno pozitivno utiče na pamćenje.

4. CRVENO VINO

Istraživanja su pokazala da  polifenoli u vinu (pa čak i čokoladi) povećavaju protok krvi kroz mozak. Reservatol iz vina takođe ima pozitivne uticaje na funkcije mozga, ali ključ kada je alkohol u pitanju je umjerenost.

Kao što je dobar u malim količinma, tako je loš u velikim količinama.

5. VODA

Pored činjenice da voda čini 70 odsto našeg tijela i da nam je potrebna da bismo izbacili toksine iz tijela, učinili kožu sjajnijom i hidritranom, voda takođe  pomaže da kiseonik dospije do mozga.

Zato kada smo dehidrirani imamo glavobolju i ne možemo da razmisljamo jasno.

6. SOK OD JABUKE, MRKVE I CVEKLE

Ukoliko pomješate ove tri namirnice u blenderu ne samo da ćete dobiti preljepu kombinaciju boja već ćete dobiti i napitak izuzetno bogat antioksidantima, vitaminima i mineralima.

Cvekla povećava nivo oksidanata u mozgu, šargarepa sadrži beta karoten koji nije dobar samo za oči već pomaže i regeneraciju mozga, dok je za jabuku dokazano da pomaže u sprečavnju nastanka Alchajmerove bolesti.

KOMENTARI:
Loading...