Kad kupujemo voće uglavnom biramo banane, jabuke i narandže, ali nakon što saznate koje je najzdravije voće na svijetu sigurno će se i ono naći u vašoj korpi.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti i pomažu kod mnogih zdravstvenih problema.

Odličan izvor željeza
Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor gvožđa. Oko 100 g hurmi sadrži oko 0,90 mg gvožđa, što je oko 11 posto preporučenog dnevnog unosa. Gvožđe, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Zaustavljaju dijareju
Hurme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, hurme pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšaćete crijevima da stvore dobre bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu
Isto kao što zaustavljaju dijareju, hurme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše svari. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i uveče ih staviti u čistu vodu. Tokom noći će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD, hurme se fabrički pakuju u male bočice kao lijekovi i prepisuju se za zatvor.

Regulišu tjelesnu težinu
Zbog visokog udjela hranljivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli da se ugojite. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovheka koji je aktivan cijeli dan.

Snižavaju holesterol
Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL lošeg holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude sa visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama, koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca
Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, sameljite ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj prirodni lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak
Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 mg magnezijuma dnevno, može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara
Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da regulišu rad nervnog sistema, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Povećava seksualnu izdržljivost
Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksajte s mlijekom, dodajte med i kardamom (vrsta začina). Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i pojačava nivo energije, prenosi Telegraf.

KOMENTARI:
Loading...