Najbolji napitak protiv zatvora sa samo dva sastojka

Svako od nas je bar jednom doživio neprijatnu epizodu s probavom: zatvor, proliv ili nadutost. Od zatvora ili opstipacije pate milioni ljudi, od kojih su tri četvrtine žene, no o tom problemu se ne govori često, bilo zbog stida ili zbog uvjerenja da se ne može riješiti.

Zatvor se ogleda smanjenjem broja stolica, njihovom tvrdoćom i otežanim pražnjenjem crijeva. Uzroci su najčešće promjena uobičajenih, svakodnevnih životnih navika (putovanja, privremeno nekretanje, preobilni obroci), uzimanje nekih lijekova (npr. sedativi ili lijekova protiv kiseline) ili bolesti poput dijabetesa, tumora, sindroma nadraženog crijeva, multiple skleroze i sl., a česta je i u trudnoći.

Zatvor nije bezazlen

Zatvor može uzrokovati druge, vrlo neprijatne bolesti poput analnih fisura (oštećenja sluznice analnog kanala), čira rektuma i vrlo često, hemoroida; tako se stvara zatvoreni krug zbog kojeg se stanje stalno pogoršava. Zatvor se može javiti samo povremeno ili pak prerasti u hroničan problem ako potraje duže od šest dana. Opstipacija je često praćena umorom jer se organizam nedovoljno oslobađa toksina iz sadržaja crijeva. Kad je prolaz crevnog sadržaja usporen, sluznica crijeva duže upija vodu i stolica postaje tvrda. Poželjno bi bilo imati jednu do dvije stolice na dan koje su srednje konzistencije, odnosno da nisu ni pretvrde ni premekane. To bi bilo optimalno, ali danas je nemoguće težiti tome. Svima koji imaju hronične probleme s probavom i pate od dugotrajnog zatvora, savjetuje se sljedeći prirodni napitak:

Malahovov napitak protiv zatvora – recept

Sastojci

1 svežanj lišća zelja

2-3 dl kiselog mlijeka

Postupak

Izaberite kvalitetno, mlado, svježe zelje. Odvojite peteljke od lišća i dobro operite lišće. Stavite lišće u blender. Dodajte u to 2 -3 dl kiselog mlijeka. Dobro izmiksajte. Ujutru i navečer pijte po jednu čašu ovog napitka. Ovo će brzo podstaknuti sistem za varenje na pravilan rad. Probajte i vi, lako je, brzo, zdravo za cijeli organizam – i djeluje, prenosi B92.

KOMENTARI:
Loading...