10.3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 13 Jula, 2020

MRŠAVLJENJE I BICIKLIRANJE: Četiri koraka koja će vam pomoći da otopite više kalorija

- Oglas -

Je li bicikliranje aktivnost pomoću koje pokušavate smršati?

Vožnja bicikla odlična je aktivnost u svakom slučaju, ali ako bicikl vozite radi gubitka kilograma, vaše vožnje ipak morate strukturirati drugačije nego što to radite kad se ležerno vozite u društvu s prijateljima.

Pri slaganju plana možete upotrijebiti savjete koje vam Zadovoljna.hr donosi u nastavku kako biste postigli vidljive rezultate.

1. KOLIKO DUGO/DALEKO TREBATE VOZITI?

U svoj “dnevnik” zapišite brojku i postavite cilj da smanjite količinu potrebnog vremena za prelazak iste udaljenosti i rute.

Kako se nivo vaše kondicije bude poboljšavao, moći ćete prijeći više kilometara za manje vremena i sagorijevat ćete više kalorija tokom procesa.

S vremenom će vam postajati sve ugodnije voziti bicikl i u tom trenutku odredite dane u sedmici za duže vožnje.

Naprimjer, ako svake sedmice vozite bicikl tri puta, jedna vožnja neka bude kraća (30 minuta), jedna umjerene dužine (45 minuta) i jedna duga (od 60 do 120 minuta, ovisno o vašim mogućnostima).

2. KOJOM BRZINOM MORATE VOZITI?

Ako vam je gubitak težine primarni cilj, intenzitet vježbanja je veoma bitan.

Vožnja jačim intenzitetom sagorjet će više kalorija od vožnje nižim intenzitetom.

Na intenzitet će utjecaj imati i vrsta bicikla koji vozite i staza koju odaberete.

Naprimjer, ako trening odrađujete na blatnjavim stazama, morat ćete uložiti više truda nego kad se vozite uređenim stazama.

Dok vozite bicikl obratite pažnju i na napor koji ulažete. Bilo bi dobro da se na skali napora od 1 do 10 (10 je maksimalni napor) osjećate kao da ste na nivou sedam. To znači da bi vaše disanje trebalo biti duboko, ali ipak ne smijete biti isrcpljeni i bez daha.

3. GDJE VOZITI?

Staza koju odaberete za trening, može imati najveći utjecaj na broj kalorija koje ćete sagorjeti, jer će utjecati i na trajanje i na intenzitet vožnje.

Za najbolje rezultate dobro bi bilo odabrati rutu na kojoj vas neće ometati, naprijer, semafori.

Naime, iako kratka, takva zaustavljanja dovode do pada otkucaja srca, oduzimaju vrijeme i smanjuju potencijal sagorijevanja kalorija u vožnji.

KOJI JE NAJBOLJI BICIKL?

Bicikl koji će vam najbolje pomoći u procesu mršavljenja je onaj koji ćete voziti redovno. Važno je da isprobate više opcija i odaberete onu koja najbolje odgovara vama i vašem tijelu. Posavjetujte se sa prodavačima koji će znati koja bi vam opcija mogla odgovarati.

Na kraju ćemo napomenuti da, osim što je sjajan alat za mršavljenje, bicikliranje je aktivnost koja pomaže u smanjenju stresa i omogućuje vam uživanje na otvorenom.

(Zadovoljna.hr)    

قالب وردپرس

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar