Da li ste znali da, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 17 miliona ljudi umre svake godine od kardiovaskularnih bolesti?

Da li ste znali da će do 2020. godine bolesti srca i krvnih sudova postati vodeći uzrok umiranja u svim zemljama, naročito u nerazvijenim?

Da li ste znali i da je drugi naziv za kardiovaskularne bolesti i „moderne bolesti“ jer su, između ostalog i posljedica modernog i previše ubrzanog života, u kom su stres, nervoza, preopterećenost poslom, nepravilna ishrana, prekomjerno konzumiranje alkohola i kafe, postali jednostavno način života.

Kako da ne postanete dio statistike?

Tako što ćete izbaciti cigarete, ograničiti unos soli i šećera, uključiti 30 minuta fizičke aktivnosti u svoju dnevnu rutinu, jesti voće i povrće nekoliko puta u toku dana, te redovno provjeravati svoje zdravstveno stanje.

Osobama sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, u prevenciji srčanog udara, danas se preporučuje uzimanje lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, za koju je dokazano da u malim dozama sprečava formiranje tromba u krvnim sudovima.

Šifra koja čuva srce!

Svako dobro

Pet zdravih savjeta za zdravo srce

Da li ste znali da usvajanjem zdravijeg načina života aktivno učestvujete u očuvanju i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova? Da li ste znali da je potrebno da se pridržavate bar pet zdravih savjeta za zdravo srce: • Prestanite da pušite • Vježbajte 30 min dnevno • Hranite se zdravo • Smanjite prekomjernu tjelesnu težinu Redovno kontrolišite svoje zdravstveno stanje (mjerite krvni pritisak, nivo masti i šećera u krvi) i čuvajte svoje zdravlje! Šifra koja čuva srce!

Komentari: