Istraživanje objavljeno 18. juna u časopisu “Nature Medicine”, ukazuje na rizike upotrebe “imunitetskih putovnica” za Covid-19 i podupire produljenje javnozdravstvenih mjera, poput društvenog distanciranja i izolacije visokorizičnih grupu, rekli su istraživači.

Zdravstvene vlasti nekih zemalja, poput Njemačke, raspravljaju o etičnosti i mehanizmima odobrenja ljudima koji imaju antitijela, da se slobodnije kreću od onih koji ih nemaju. 

Nagli pad koncentracije antitijela

Istraživanje koje je obuhvatilo 37 pacijenata koji su imali simptome i 37 asimptomatičnih, utvrdilo je da je kod onih koji su razvili IgG antitijela, jedan od glavnih tipova antitijela nakon infekcije, u više od 90 posto slučajeva došlo do njihovog naglog pada u dva do tri mjeseca.  

Pri tome je uočeno da je koncentracija IgG antitijela i u akutnoj fazi bolesti i u fazi ranog oporavka kod asimptomatskih bolesnika bila značajno manja nego kod onih koji su imali simptome.

Antitijela su pala ispod praga otkrivanja kod 40 posto asimptomatskih i kod 13 posto simptomatskih bolesnika.

Studiju su proveli istraživači medicinskog sveučilišta Chongqing, ogranka kineskog Centra za nadzor i prevenciju bolesti i drugih instituta.

Jin Dong-Yan, profesor virologije na Univerzitetu Hong Konga, koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da studija ne negira mogućnost da bi zaštitu mogli pružati drugi dijelovi imunog sistema. 

Neke ćelije pamte kako se nositi s virusom nakon što se prvi put inficiraju i mogu stvoriti učinkovitu zaštitu ako dođe do novog kruga zaraze. Znanstvenici još istražuju funkcionira li taj mehanizam i kod novog koronavirusa.

Čak i mali novi moćnih odbrambenih ćelija T i B mogu osigurati zaštitu, ističu stručnjaci za “The New York Times” pa zaključak te studije ne znači da će se te osobe zaraziti drugi put.

“Zaključak ovog istraživanja ne znači da se nebo srušilo”, rekao je Jin primijetivši i da je broj pacijenata u studiji malen.

Istraživanja u slučajevima SARS-a i MERS-a pokazala su da antitijela na te koronaviruse traju i do godinu dana.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da se antitijela na koronavirus koji izaziva Covid-19, razvijaju i kod asimptomatskih osoba.

(Index.hr/SB)

قالب وردپرس

Komentari: