Maslačak je običan korov? Varate se. Da li ste znali da su mu ljekoviti listovi, korijen i stablo? Najblagotvorniji je za jetru i kosti.

Dok je za neke on običan, dosadni korov, za bolesne ljude veoma je važan lijek. Kod maslačka su ljekoviti i listovi i korijen i stabljika, a oni koji imaju mogućnost da skupljaju čiste i zdrave biljke treba da znaju kada se šta skuplja. Listovi prije cvjetanja, a maslačak cvjeta od marta do maja, korijen se vadi u proljeće i ujesen, a stabljika u periodu cvjetanja. Pri vađenju korijenja treba voditi računa da se korijen ne isiječe da ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korijenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.

Blagi laksativ

Ljekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina, kalija. Listovi su puni vitamina C i željeza. U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i ljekovita salata. Maslačak djeluje kao blagi laksativ koji poboljšava probavu, stimuliše apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crijevima. On djeluje kao diuretik te pomaže bubrezima u “čišćenju toksina” i eliminisanju viška soli i vode. To, također, sprečava i rast mikroba u urinarnom traktu. Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkciju jetre uklanjanjem toksina i ponovnim uspostavljanjem hidratacije i nivoa elektrolita u organizmu. Svi dijelovi maslačka bogat su izvor antioksidanata koji sprečavaju oštećenja ćelija uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala. Na taj način dolazi do usporavanja procesa starenja ćelija.
Mnogobrojna istraživanja pokazuju da maslačak djeluje protiv raka i to tako što usporava rast kancerogenih ćelija i sprečava njihovo širenje. Lišće maslačka posebno je bogato antioksidantima i fitonutrijentima koji su veoma uspješni u borbi protiv raka. Najnovija istraživanja pokazuju da ova prekrasna biljka snižava i drži pod kontrolom nivo lošeg (LDL) holesterola. Maslačak povećava proizvodnju žuči te smanjuje zapaljenja žučne kese.
Smanjuje upalu

On sadrži esencijalne masne kiseline i fitonutrijente koji smanjuju upalne procese u cijelom organizmu. Istraživanja pokazuju da maslačak poboljšava funkcije imunološkog sistema te da je veoma djelotvoran u borbi protiv mikroba i gljivica. Čaj od maslačka djeluje kao diuretik jer pospješuje izbacivanje viška vode iz organizma. Dnevno, i to šest sedmica, treba da pijete po dvije šolje čaja. Njegova djelotvornost biće veća ukoliko, dok ga pijete, bar jednom sedmično pojedete i činiju salate. Podsjećamo, pomaže kod stomačnih problema, djeluje na oboljenja žuči i jetre…

KOMENTARI:
Loading...