Manjak sna često je predmet naučnih istraživanja jer je važno znati kako izgubljeni čas spavanja djeluje na sposobnost da čovjek funkcioniše normalno.

Nakon brojnih istraživanja došlo se do zanimljivih podataka o tome kako biti odmoran nakon neprospavane noći.

Ako znate da vas čeka naporan dan nakon neprospavane noći, nervoza vam neće pomoći i zato se opustite.

Istraživanja su pokazala da nije bitno koliko dugo spavate, nego koliko duboko. Čak i da niste spavali nekoliko noći zaredom, trebaće vam svega dvije noći normalnog sna da se vratite u punu formu. Za lakši i bolji san izbjegavajte kofeinske napitke, alkohol i tešku hranu.

Muzika

Slušajte muziku nekoliko decibela više nego inače  pomoći će vam da ostanete budni.

Svjetlost

Podignite roletne, razgrnite zavjese, upalite sva svjetla u stanu ili na poslu. Žarko, direktno svjetlo fiziološki potiče tijelo, a i um, pokazuju istraživanja. Iako tjelesni mehanizmi nisu sasvim jasni, naučnici smatraju da jako svjetlo smanjuje proizvodnju melatonina u mozgu, hormona koji potiče snenost.

Aktivnost

Ako živite u zgradi ili radite u kancelariji na spratu, koristite stepenice, kako biste potakli rad mozga i mišića barem na neko vrijeme. Ne pretjerujte u tome: ako se naprežete preko mjere, samo ćete biti još umorniji.

Komunikacija

Upustite se u razgovore s kolegama, prijateljima ili članovima porodice u kojima ne smijete biti pasivni slušalac koji povremeno doda koju riječ.

Svjež vazduh

Zna se da toplo i sparno vrijeme zamara čak i kad ste prethodnu noć proveli spavajući, i zato provjetrite prostoriju u kojoj boravite. Ako je potrebno, uključite i klimu.

Tečnost

Poznato je da blaga dehidracija pridonosi umoru. Stoga većina stručnjaka savjetuje da što češće pijuckate hladnu, svježu vodu i njome vlažite lice. Ako ništa drugo, povećane količine vode u tijelu natjeraće vas češće u šetnju do toaleta, što će potaknuti rad mozga i mišića.

KOMENTARI:
Loading...