Mandarina, ukusna i sočna narandžasta voćka, svakog od nas lako oraspoloži. Međutim, znate li da one za naš organizam predstavljaju mnogo više od poslastice?

Mandarine vam mogu dati i do 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Mandarina je izvor i narandžastog karotenoida beta-kriptoksantina koji može značajno smanjiti rizik od pojave raka pluća. Studija objavljena u “Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention” povezala je hranu bogatu kriptoksantinom sa smanjenim rizikom od pojave raka pluća za 37% kod pušača. Istraživanja koja se sprovode u Japanu pokazala su da sok od mandarine štiti oboljele od hepatitisa C i raka jetre.

Mandarine imaju i određeni udio vlakana koja, osim što doprinose snižavanju holesterola, su korisna i za ublažavanje konstipacije, simptoma koji se javlja kod oboljelih od sindroma iritiranog debelog crijeva, daju osjećaj sitosti te na taj način pomažu u regulisanju težine. Mandarina ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da se prirodno prisutni šećer polako otpušta u krvi, stoga se mogu preporučiti kao međuobrok oboljelima od dijabetesa. Aromatično esencijalno ulje mandarine je prirodan antiseptik.

Hladna krema s mandarinama

Sastojci:

3 jaja
20 g maslaca
70 g šećera u prahu
1 dl soka od mandarina
kora mandarine

Priprema: Izradite žumance sa šećerom u prahu i maslacem. Postepeno dodavajte sok mandarina i mlijeko koje ste prethodno zagrijali. Aromatizujte naribanom koricom mandarine. Dobro promiješajte kako se ne bi napravile grudice. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici dva minuta i ostavite da se ohladi. Ukrasite koricom mandarine i poslužite s keksom.

KOMENTARI:
Loading...