Girl sitting in a meadow with dandelions and has hay fever or allergy

Ako se navrijeme ne liječi, alergijski rinitis može izazvati upalu srednjeg uha, disfunkciju eustahijeve tube, ali i akutnu i hroničnu upalu sinusa.

Gotovo petina svjetske populacije ima neki oblik alergije, a brojna epidemiološka istraživanja pokazuju kako je svake godine sve više onih, naročito djece, koji od nje pate. Najčešći je tzv. sezonski alergijski rinitis kojeg izaziva polen. U svijetu od njega pati svaki deseti stanovnik. Čak 40 posto Evropljana ga ima, od čega oko 20 posto se bori s ozbiljnim simptomima.

Rano proljeće

Polinoza počinje već u rano proljeće, kada cvjetaju lijeska, joha, vrba i brijest. Kasnije alergiju izazivaju breza, bukva, javor, hrast, a potom i neke trave.
Simptomi alergije na polen su: kašalj, začepljen nos, bistro vodenasta sekrecija, kihanje, osjećaj svrbeža u nosu i ušima, suzne i crvene oči, podbuhlost, podočnjaci, osjetljivost na svjetlost, osip po koži, oticanje zglobova.

Kod teških alergijskih reakcija, prema riječima prof. dr. Zehre Dizdarević, specijaliste pulmologa i alergologa, može nastupiti “anafilaktički šok“, glavobolja, proliv i povraćanje. Anafilaktički šok je za život opasna reakcija, koja je, istina, rijetka, ali se nešto češće javlja kod ljudi koji boluju od astme, ekcema, polenske alergije.

– U težim slučajevima pacijent ima napad otežanog disanja, sa zviždanjem u grudima i kašljanjem, kao znakom bolesti donjih disajnih puteva. Zviždanje s opstrukcijom izraženije je kod djece. U takvim slučajevima, ne treba oklijevati s odlaskom ljekaru – napominje Dizdarević.

Polenska zrnca

Rizik od alergije zavisi od vrste polena, koncentracije, odnosno broja polenskih zrnaca. Smetnje obično nastaju kada je koncentracija zrnaca iznad 50/m3.
Međutim, mnogi se godinama muče s tegobama bez adekvatnog liječenja, ne znajući kako to može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

– Ako se navrijeme ne liječi, alergijski rinitis može izazvati upalu srednjeg uha, disfunkciju eustahijeve tube, ali i akutnu i hroničnu upalu sinusa. Odgovarajuće liječenje značajno smanjuje simptome, kao i rizik za razvoj alergijskih bolesti u drugim dijelovima respiratornog sistema, bronhijalne astme, atopijskog dermatitisa i alergijskog konjuktivitisa – naglasila je prof. dr. Dizdarević.
Antihistaminici i kortikosteroidi

Alergijski rinitis liječi se antihistaminicima i kortikosteroidima. Međutim, oni ne mogu potpuno ukloniti tegobe.
Antihistaminici su lijekovi koji samo trenutno uklanjaju simptome otežanog disanja i curenja nosa. Čim ih prestane uzimati, osobi se vrlo brzo vraćaju iste tegobe.
Kortikosteroidi, s druge strane, što je opće poznato, ostavljaju štetne posljedice na organizam, naročito ako se uzimaju duži period.

Kosu i odjeću prati nakon boravka u prirodi

Ako ste alergični na polen, trebali biste:

1. Izbjegavati boravak u prirodi tokom vegetacije.

2. Nakon boravka na otvorenom, oprati kosu i odjeću.

3. Stan zračiti rano ujutro i uvečer kada je manje polena.

4. Redovno brisati prašinu.

5. Izbaciti biljke iz kuće.

6. Izbjegavati konzumirati biljne čajeve i med.

7. Uključiti simptomatsku ili preventivnu terapiju.

KOMENTARI:
Loading...