20.6 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 13 Jula, 2020

Loše navike: Spavanje sa šminkom na licu šteti vašoj koži

U trenucima umora sebi kažete da nema veze što niste skinuli šminku i da ćete to uraditi ujutro? Jer, šta je najgora stvar koja vam se može dogoditi? Zapravo mnogo toga, jer to znači teška noć za vašu kožu koja će itekako biti oštećena.

“Prljavština, ulje, šminka, čestice iz zagađenog okoliša i mrtve stanice nakupljaju se na koži tokom dana. Ako ne operete svoje lice prije spavanja oni ostaju na površini kože što uzrokuje suhoću i druge probleme s kožom”, kaže doktorica medicine Joshua Zeichner.

Pored suhoće kože, spavanje sa šminkom na licu uzrokuje i tupost.

“Kada se na koži nakupe mrtve stanice svjetlost se ne može pravilno odbijati i zbog toga koža nije blistava. Ako ne perete lice omogućavate akumulaciju mrtvih stanica kože”, kaže Zeichner.

Spavanje sa šminkom na licu može dovesti i do upale, pa vam kože može postati crvena uz pojavu svrbeža i ljuštenja.

“S obzirom na to da koža ne može disati kada se nakupe mrtve stanice moguće je da se zbog toga na vašoj koži pojave akne”, kaže Zeichner.

Ako ne čistite lice prije spavanja i spavate sa šminkom to može uzrokovati i pojavu malih iritantnih kvržica na rubu kapka poznatih kao čmičak/ječmičak i drugih iritacija.

Spavanje sa šminkom uzrokuje i prerano starenje, pojavu tamnih znakova na licu i neujednačenog tena.

“Samo zato što kažu da šminka može biti postojana 24 sata ne znači da je trebate imati na licu toliko dugo”, zaključuju Zeichner.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

Dodaj komentar