Kopar (lat. Anethum graveolens) jednogodišnja je biljka poznata i kao anita, koper, koprić, dil, mirođija.

PET ZDRAVSTVENIH DOBROBITI KOPRA

Rješava probavne probleme

Kopar pomaže kod tegoba loše probave, mučnine, grčeva i proljeva. Aktivira izlučivanje žuči i probavnih sokova, a ujedno stimulira i peristaltiku crijeva te sprečava nastanak plinova.

Sprečava nesanicu

Kopar se od davnina koristi kao lijek protiv nesanice. Izaziva lučenje enzima i hormona koji imaju umirujući i uspavljujući učinak.

Jača imunitet

Zahvaljujući bogatom vitaminskom i mineralnom sastavu, kopar jača organizam i štiti ga od infekcija. U tome mu posebno pomaže bogatstvo vitamina C. Također, pomaže kod izbacivanja viška vode i svih štetnih tvari iz organizma.

Smiruje štucavicu

Kopar smiruje čitav organizam te pomaže kod izbacivanja plinova i sprečava stvaranje novih. Opuštanjem organizma i sprečavanjem nastanka različitih plinova zaustavlja se i štucavica.

Pomaže kod bolova uzrokovanih artritisom

Zahvaljujući obilju kalcija i protuupalnom djelovanju, kopar jača kosti i smanjuje upale te bolove kod artritisa i gihta.

RECEPT ZA ČAJ OD KOPRA

Čaj od kopra pomaže kod probavnih smetnji, prehlade, gripe, nervoze i nesanice.

Za čaj mogu se iskoristiti sjemenke ili lišće kopra (svježe ili sušeno). 

Vrelom vodom (2,5 dl) prelijte četiri žličice sjemenki ili dvije žličice usitnjenog lišća. Čaj treba biti poklopljen dvadesetak minuta i pije se nezaslađen. 

U slučaju probavnih smetnja najbolje je popiti šalicu čaja petnaest minuta prije jela, do tri puta dnevno.

Kod prehlade i gripe preporučljivo je popiti vrući čaj kako bi se potaknulo znojenje i mokrenje. Na taj se način izbacuju štetne tvari iz organizma i dodatno se pojačava ljekovito djelovanje kopra. 

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...